Obstakels voor mbo-studenten in grensregio die onderwijs in Duitsland willen

Veel mbo-studenten in de grensregio met Duitsland willen daar best onderwijsactiviteiten doen, maar ervaren obstakels. Hun Duitse taalvaardigheden laten te wensen over en er is onvoldoende informatie beschikbaar over de mogelijkheden om onderwijsactiviteiten, zoals uitwisselingsprojecten, keuzedelen, bedrijfsbezoeken of stages, in Duitsland te doen. Dit meldt Nuffic.

Studenten in de grensregio gaan naar Duitsland om hun auto op te vullen, boodschappen te doen of voor een vakantie. Onderwijsactiviteiten volgen en stages lopen doet een deel liever in Nederland. Met name omdat ze de informatievoorziening over onderwijsactiviteiten in het buitenland gebrekkig vinden. Studenten met én zonder internationale onderwijservaring hebben ook zorgen over de kosten voor onderwijs in het buitenland. Studenten op het mbo die jonger zijn dan 18 jaar krijgen ook nog eens geen uitwonende beurs.

Taalbarrière

De taalbarrière is voor mbo-studenten in de grensregio een reden om niet naar Duitsland te gaan voor onderwijsactiviteiten. Ze vinden hun Duits niet goed genoeg is en vrezen dat Duitsers de Engelse taal onvoldoende machtig zijn. Ook vinden ze Duitsland niet altijd de meest aantrekkelijke studiebestemming. Studenten die onderwijservaring in Duitsland hebben, ervoeren gebrekkige begeleiding vanuit hun studie of stageplek. Ook blijkt het wonen in dat land voor sommigen ingewikkeld.

Uitwisselingsmogelijkheden

Door eerder informatie te ontvangen over onderwijs in Duitsland, kunnen ze beter een weloverwogen beslissing maken. Mbo-studenten denken dat informatie van studenten met onderwijservaring in Duitsland hierbij kan helpen, of een korte uitwisseling over de grens. eTwinning faciliteert bijvoorbeeld online samenwerking met buitenlandse opleidingen. Ook zijn er via Erasmus+ korte groepsreizen te organiseren, legt onderzoeker Ruth Verhoeff van Nuffic uit. Studenten zouden ook graag meer informatie willen ontvangen over financieringsmogelijkheden. Betere begeleiding, proeftijd bij stages en meer aandacht voor de Duitse taal in hun mbo-opleiding kunnen ook helpen drempels weg te nemen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky