Normal_tijd_geld

De Sint Maartenschool voor speciaal onderwijs in Ubbergen kan nog zeker een jaar het hoofd boven water houden. De noodlijdende school met onderwijs aan kinderen met een lichamelijke of meervoudige beperking (cluster 3) heeft een anonieme gift gekregen. Dit meldt de Algemene Onderwijsbond.

Door de invoering van de Wet passend onderwijs moet de St. Maartenschool 1,9 miljoen euro bezuinigen. Op de school voor speciaal onderwijs zitten kinderen met een lichamelijke of meervoudige handicap en langdurig zieke kinderen. Vanwege hun beperkingen hebben zij extra veel begeleiding nodig om goed te kunnen leren en is het daardoor lastig hen te integreren in het reguliere basisonderwijs, zoals de Wet passend onderwijs graag wil. 
 
Maar door de bezuinigingen is er alleen nog geld beschikbaar voor onderwijs. Het zorgbudget voor de leerlingen is flink afgenomen. Bovendien moeten 50 van de 130 medewerkers weg. De gift voorziet nu in tenminste een jaar in de zorgkosten. Dat geeft de school de tijd om een zorgcoördinator in te schakelen die zich met de aanvraag van het zorggeld gaat bezighouden. De school ziet nog mogelijkheden om extra zorggeld aan te vragen bij de gemeentes, maar had te weinig tijd om voor alle leerlingen de benodigde dossiers aan te leggen.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids