Normal_studiekeuze

Slecht een enkele leerling verwacht zijn studie uit te stellen of ziet af van studeren naar aanleiding van het nieuwe leenstelsel. Van de havo-leerlingen geeft 3 procent aan zijn studieplannen uit te stellen, onder de vwo-leerlingen is dit 2 procent. Helemaal afzien van studeren doet maar 1 procent op de havo en 0 procent op het vwo. Dit blijkt uit de KeuzeMonitor van DeDecaan.net, het onderzoek naar studiekeuze uitgevoerd onder ruim 17.000 leerlingen in de laatste jaren van het voortgezet onderwijs. Dat melden DeDecaan.net en Team Vier.

Uitgever van DeDecaan.net, Jeroen van Putten: "Sterker nog, de vernieuwingen lijken een extra motivatie voor scholieren om in één keer de juiste studiekeuze te maken. Zo zegt 33 procent van de vwo'ers en 35 procent van de havisten meer aandacht voor hun studiekeuze te hebben." De leerlingen kijken wel kritischer naar het aantal jaren dat voor een opleiding staat. 11 procent van zowel de havo- als vwo-leerlingen zegt meer rekening te houden met de duur van de studie. Een lening in plaats van een gift maakt studeren duurder, dus lang studeren wordt minder aantrekkelijk.

"Een kanttekening is dat een deel van de scholieren niet altijd op de hoogte is van de nieuwe studiefinancieringsvoorwaarden: van de havisten is 24 procent niet op de hoogte, van de vwo'ers 20 procent. Daar ligt dus een belangrijke taak voor de keuzebegeleiding op middelbare scholen," aldus Van Putten.

© Nationale Onderwijsgids