Normal_budget_geld_bezuinigingen35

Staatssecretaris Dekker van Onderwijs wil dat zijn ambtenaren maandag een bezoek brengen aan de Sint Maartenschool in Ubbergen. Dat zei hij donderdag tijdens het debat in de Tweede Kamer over de Wet passend onderwijs. Kamerleden Ypma (PvdA)en Siderius (SP) stelden vragen over de verregaande bezuinigingen die de school voor speciaal onderwijs moet doorvoeren. Dit meldt Omroep Gelderland.

Directeur Gilles Geschiere is blij dat de berichtgeving over de bezuinigingen in Omroep Gelderland en Trouw tot deze stap heeft geleid. De ambtenaren kunnen nu met eigen ogen zien wat de problemen zijn.  “We zullen ze rondleiden en ze kunnen spreken met leerlingen, ouders en leerkrachten. Zo kunnen ze een goed beeld vormen.” 
 
Door de Wet passend onderwijs moeten de zeven scholen van onderwijsgroep Punt Speciaal samen 3,8 miljoen euro bezuinigen. Op deze scholen voor speciaal onderwijs, waarvan de St. Maartenschool deel uitmaakt, zitten kinderen met een lichamelijke of meervoudige handicap en langdurig zieke kinderen. Vanwege hun beperkingen hebben zij extra veel begeleiding nodig om goed te kunnen leren. Maar met de bezuinigingen is er alleen nog geld beschikbaar voor onderwijs. Volgens Geschiere is er waarschijnlijk geen geld meer voor de extra begeleiding in zwemmen, speciale gym en ondersteuning van specialisten, zoals een orthopedagoog. Deze zorg die de leerlingen nodig hebben om onderwijs te kunnen volgen, moeten ouders nu zelf regelen. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids