Normal_scott-webb-o0t1sighafm-unsplash__1_

Het leek zo’n sympathiek idee: zorg dat álle kinderen mee mogen doen aan extra activiteiten op school, ook kinderen van ouders die de vrijwillige ouderbijdrage niet kunnen of willen betalen. Toch werkt de wet averechts. Waar hij gelijkheid tussen leerlingen moest bevorderen, werkt hij ongelijkheid juist in de hand. Dat stelt Karin Verkaar, beleidsmedewerker van Leergeld Nederland in een interview.

“Een gevolg van de nieuwe wet is dat scholen minder vaak of helemaal geen excursies meer organiseren”, zegt ze. “Omdat ouders de bijdrage niet meer betalen en scholen daardoor te weinig geld binnenkrijgen. Dat gaat vaak om scholen met kinderen die het thuis al minder breed hebben. Zij kunnen een leuk uitje juíst gebruiken, want ze gaan bijvoorbeeld ook weinig op vakantie.”

Schrikken

Ook gaat er in de uitvoering van de wet nogal eens wat mis, blijkt uit onderzoek onder de verschillende Leergeldstichtingen in het land. Zo zijn er nog steeds scholen die brieven sturen aan ouders, waarin staat dat een kind niet mee mag doen als ouders de vrijwillige ouderbijdrage niet betalen. Karin: “Je kunt je wel voorstellen dat ouders met weinig geld daarvan schrikken, vooral omdat ze vaak al financiële stress hebben.”

Benieuwd wat er volgens Karin moet veranderen? Zodat de wet wel goed uitpakt? Lees het hele interview hier.