Acht Utrechtse scholen overtreden de wet met vrijwillige ouderbijdrage

Acht scholen uit Utrecht willen nog steeds graag een vrijwillige ouderbijdrage en leggen ouders flinke druk op. Wethouder Eelco Eerenberg zei dat gisteren tijdens het vragenuurtje tegen de Utrechtse gemeenteraad. Het is wettelijk verboden om druk uit te oefenen. Dat meldt RTV Utrecht. 

GroenLinks raadslid Maartje Vermeulen gaf aan dat ze signalen had ontvangen dat één specifieke school nog steeds ouders onder druk zet. “Dit gaat in tegen de wet. Het betreft ook nog eens een bijdrage van 450 euro.” Volgens GroenLinks gaat het om de School voor Persoonlijke Onderwijs (SvPO). 

Communicatie 

Scholen zijn sinds vorig jaar zelf verplicht om met ouders te communiceren dat de ouderbijdrage vrijwillig is. Volgens Eerenberg gaat het in totaal om acht Utrechtse scholen waarvan het SvPO wat betreft het voortgezet onderwijs en zeven nog onbekende basisscholen. Eerenberg geeft wel aan dat de scholen zijn aangesproken op hun gedrag, maar dat dit eigenlijk geen taak is van de gemeente maar van de Onderwijsinspectie. 

Melding bij Onderwijsinspectie 

Eerenberg gaat de scholen het nieuwe schooljaar wel extra in de gaten houden. “Als de scholen volharden in slechte communicatie gaat de gemeente daar zelf melding van doen bij de inspectie.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk