Wet vrijwillige ouderbijdrage zorgt nog steeds voor uitsluiting

De Stichting Leergeld ziet nog steeds dat er scholen zijn die leerlingen uitsluiten van activiteiten als de vrijwillige ouderbijdrage niet betaald is. Volgens de stichting is het wel lastig te zeggen om hoeveel scholen het precies gaat. Dat meldt VOS/ABB. 

De strekking van de wet vrijwillige ouderbijdrage is dat extra activiteiten voor ieder kind mogelijk zijn. Dit staat los van de vraag of de vrijwillige ouderbijdrage is betaald. De wet is op 1 augustus 2021 in werking getreden

Aanmaningen 

Stichting Leergeld ziet nu na onderzoek dat er nog steeds scholen zijn die aanmaningen blijven sturen naar ouders als er niet betaald wordt. Ook wordt er soms gedreigd met het uitsluiten van kinderen. 

De wet is niet bekend 

Hoogleraar onderwijsrecht Paul Zoontjens zegt in het NRC dat hij niet verbaasd is over de uitkomsten van het onderzoek van Stichting Leergeld. Volgens Zoontjens kennen veel schoolbestuurders de wet niet. Als ze dat wel zouden weten dan doen ze volgens Zoontjens net alsof ze de wet niet kennen en kijken ze op deze manier hoever ze kunnen komen. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk