Inspectie: Scholen moeten duidelijker communiceren over vrijwillige bijdrage

Veel scholen moeten duidelijker communiceren over de vrijwilligheid van de ouderbijdrage die ze vragen, vindt de Onderwijsinspectie. Die is bezig aan een onderzoek naar de manier waarop scholen hiermee omgaan. De voorlopige uitkomst is dat meer dan de helft van de scholen in het voortgezet onderwijs hier te weinig duidelijkheid over geeft aan ouders, zo bevestigt een woordvoerder berichtgeving van de Volkskrant.

De inspectie analyseerde de schoolgidsen van 160 scholen in het land. In de wet staat dat de ouderbijdrage voor bijvoorbeeld schoolreizen of extra lessen altijd vrijwillig is. Als ouders die bijdrage niet overmaken, omdat ze het niet breed hebben of omdat ze dat niet willen, mogen hun kinderen sinds vorig jaar niet meer worden uitgesloten van activiteiten. Tot vorig jaar mochten scholen vervangende activiteiten opzetten. De Tweede Kamer heeft dat verboden om gelijkheid tussen leerlingen te bevorderen.

Vrijwillige bijdrage 

Wie de schoolgidsen leest, kan volgens de Inspectie van het Onderwijs echter een heel andere indruk krijgen. Scholen vragen vaak bedragen van tientallen tot honderden euro's voor extra activiteiten, zonder daarbij te vermelden dat het om een vrijwillige bijdrage gaat.

'Hele pakket aan informatie'

Om hier verbetering in te brengen, heeft de inspectie een brief gestuurd naar alle middelbareschoolbesturen. "Nu hebben ze nog de mogelijkheid om hun schoolgidsen voor het nieuwe schooljaar op orde te maken", legt een woordvoerder uit. Hij voegt eraan toe dat het in de communicatie van scholen niet alleen draait om de schoolgidsen, maar om "het hele pakket aan informatie" dat ze aan ouders geven. Het volledige onderzoek verschijnt waarschijnlijk dit najaar.

Door: ANP