Studenten gaan eindexamenkandidaten bijles geven

Studenten gaan eindexamenkandidaten helpen bij het wegwerken van eventuele leerachterstanden door de coronacrisis. Via het platform studentinzetopschool.nl kunnen scholen een student inschakelen voor alle vakken, online en offline. Zij betalen daarvoor een vaste prijs. Dit meldt de VO-raad.

Studentinzetopschool is een bundeling van verschillende regionale initiatieven* en komt voort uit de lerarenopleidingen. Het wordt gesteund door VSNU, Vereniging Hogescholen, LAKS en VO-raad. Het platform matcht een beschikbare student aan een eindexamenleerling. Scholieren kunnen in alle vakken bijles krijgen. Elk initiatief is gekoppeld aan een lerarenopleiding en de studenten krijgen een door die lerarenopleiding verzorgde cursus over de begeleiding richting het eindexamen.
 
Scholen betalen 27,50 per uur vanuit het geld dat door het ministerie van Onderwijs beschikbaar wordt gesteld (37 miljoen euro). Dat bedrag ligt over het algemeen lager dan de tarieven van commerciële bijlesinstituten. “In het onderwijs bestaat zorg dat er publiek geld weglekt naar commerciële partijen. We verwachten dat scholen veel gebruik zullen maken van dit netwerk. Of leerlingen hun diploma halen, is bovendien niet meer afhankelijk van de portemonnee van hun ouders, want iedereen kan een beroep doen op de bijlessen”, zegt Paul Rosenmöller, voorzitter van de VO-raad, in het Algemeen Dagblad.
 
Mooie bijkomstigheid is dat al deze studenten in aanraking komen met het onderwijs en zo hopelijk enthousiast worden gemaakt voor het leraarschap, aldus de VO-raad.
 
*Studentinzetopschool.nl is een initiatief van Persoonlijke Assistent van de Leraar (PAL Amsterdam, Leiden en Twente), Student op School (SOS, Utrecht), TopTutors, Eindhoven School Of Education, Studenten Helpen Scholieren en de bèta-lerarenkamer.
 
Door: Nationale Onderwijsgids