Onderwijsministers waarschuwen dat lerarentekort de komende tien jaar blijft

Het lerarentekort blijft, ondanks alle plannen en maatregelen die er zijn bedacht, onverminderd hoog. Demissionair onderwijsministers Mariëlle Paul en Robbert Dijkgraaf schreven dat vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer. Dat meldt de NOS.  

Basisscholen kampen met een groter tekort dan vorig schooljaar: op dit moment komen ze 9800 fulltime leraren tekort. Middelbare scholen zijn op zoek naar 3800 leerkrachten. Vooral scholen met sociaal kwetsbare leerlingen hebben last van het lerarentekort. In het speciaal onderwijs stijgt het lerarentekort namelijk ook.

Oorzaken lerarentekort 

Er zijn verschillende oorzaken voor het lerarentekort: jongeren zijn niet geïnteresseerd in werken in het onderwijs, het onderwijsberoep is niet aantrekkelijk genoeg en de beroepsbevolking blijft maar krimpen.

Samenwerken 

De onderwijsministers willen met een nieuwe aanpak proberen de problemen weer op de rails te krijgen. Er moet in de zogenaamde ‘onderwijsregio’s meer regionale samenwerking komen. De problemen zijn niet overal even groot en in plaats van te concurreren zouden scholen gezamenlijk moeten optrekken.

Lerarenopleiding 

De overheid gaat zich meer bemoeien met lerarenopleidingen. Er komen afspraken over wat iedere leraar moet weten en kunnen aan het einde van d opleiding, de wensen van leraren en scholen komen aan bod en er is aandacht voor minder tegenstrijdige eisen

Verkorten onderwijstijd 

Tijdens het schooljaar 2024-2025 komt er een proef met het verkorten van de onderwijstijd op middelbare scholen. Leerlingen krijgen dan minder les, maar de kwaliteit van de opleiding moet hoog blijven.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk