Normal_schoolgirl-writing-in-classroom-lesson-in-primary-2022-03-04-01-52-37-utc__1_

Basisscholen moeten onderwijspersoneel ontslaan, ook al komen zij leraren tekort. De overheid stopt namelijk met de tegemoetkoming voor scholen, waardoor het onderwijs niet meer hun medewerkers kan betalen. Dit meldt EenVandaag.

In 2021 gingen miljarden euro’s richting het onderwijs om corona-achterstanden weer op peil te krijgen. Aankomende zomer zal deze tegemoetkoming stoppen wat weer zal zorgen voor problemen in het primaire onderwijs.

Belangenvereniging PO-Raad krijgt al klachten binnen van basisscholen over het samenstellen van onderwijsteams voor het nieuwe schooljaar.

Voorzitter Freddy Weima betreurt het einde van de coronasteun. Het geld werd namelijk gebruikt voor onderwijspersoneel die het onderwijs volop hebben gesteund.

Tegemoetkoming

De coronapandemie had een groot impact op het onderwijs. Door de vele lockdowns had een groot deel van de leerlingen een leerachterstand. Om dit op te vangen had de overheid begin 2021 8,5 miljard euro vrijgemaakt. Hiermee kon het basis- en voorgezet onderwijs bijvoorbeeld investeren in extra ondersteuning voor leerlingen of extra onderwijstijd.

Weima zegt dat de tegemoetkoming essentieel is om kwalitatief les te kunnen blijven geven. "Het gevolg is nu dat je toch weer een beetje terug gaat naar het oude." Leerlingen kunnen nu weer minder geholpen worden in hun ontwikkeling. "De kracht die je nodig hebt om leerlingen verder te brengen wordt weer een beetje minder."

Losse subsidies

"En het gekke is", voegt Weima toe, "het zou ook niet nodig zijn. Want in het regeerakkoord staat dat er best wel veel geld is uitgetrokken voor langetermijninvesteringen." Helaas is het niet op de manier geïnvesteerd. "Het is in allerlei losse subsidies komen te zitten, waar sommige scholen wel van profiteren en andere juist niet", legt de voorzitter van de PO-Raad uit. "Stop met de subsidieconfetti", roept hij op.

Vast contract

Volgens Weima gaan deze losse subsidies tegen de nieuwe wet in die júist vaste contracten in het onderwijs wil verplichten. De subsidies worden namelijk niet structureel aangeboden, terwijl dat wel nodig is voor dit soort contracten. "Aan de ene kant geef je losse subsidies, aan de andere kant eis je vaste contracten. Maar als je met allemaal losse subsidies komt voor scholen, dan is het erg ingewikkeld om wel vaste contracten te bieden."

Uitstel structurele subsidie

Voor zijn vertrek had minister Wiersma gesproken over langetermijninvesteringen voor basisvaardigheden, zoals rekenen en lezen in zijn onderwijsplannen. Helaas zijn deze nu met tenminste een jaar uitgesteld. Daarnaast is het onduidelijk wat het bedrag is dat vrij komt voor scholen.

Een woordvoerder reageert dat het langer duurt, omdat de vergoeding een groot impact moet hebben op het onderwijs. "Daarom is het belangrijk dat de scholen die dit het hardste nodig hebben, het meeste krijgen. Om op deze manier het geld te kunnen verdelen, is een wetswijziging nodig." In deze wachttijd kunnen scholen eenmalig een subsidie aanvragen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Marian van Reesch