finalisten bekend voor de Internationale Kindervredesprijs 2020

Aartsbisschop Desmond Tutu heeft vandaag namens de Stichting KidsRights de finalisten bekendgemaakt van de Internationale Kindervredesprijs 2020. Elk jaar bereikt de boodschap van de jonge winnaar miljoenen mensen wereldwijd. Dit jaar heeft het KidsRights’ Expertcomité uit een indrukwekkend aantal van 142 kinderen uit 42 landen Ivana Ortega Serret (12 jaar) uit Mexico, Siena Castellon (18 jaar) uit Ierland en Sadat Rahman (17 jaar) uit Bangladesh geselecteerd. Dit meldt Kidsrights.

 
Malala Yousafzai, winnares van de Nobelprijs voor de Vrede in 2014 en winnares van de Internationale Kindervredesprijs in 2013, reikt de prijs op 13 november uit aan de winnaar van dit jaar tijdens een ceremonie in Den Haag.
 

Oprichter van Kidsrights, Marc Dullaert

“De impact van Ivanna, Siena en Sadat op de toekomst van veel kinderen is onmiskenbaar, zij zijn de rechtmatige finalisten van de Internationale Kindervredesprijs 2020”, aldus Marc Dullaert, oprichter van KidsRights en voorzitter van het Expertcomité.
 

Ivanna Ortega Serret (12 jaar, Mexico)

Ivanna Ortega is een 12-jarig meisje dat op Change.org een petitie startte om de autoriteiten te vragen de dam in haar stad, die is aangetast door watervervuiling, schoon te maken, het rioolstelsel te zuiveren en het leven van mens en dier te redden van het vervuilde water. Ze slaagde erin voor haar petitie 67.000 handtekeningen te verzamelen. Ze kreeg 21 miljoen pesos van CONAGUA (Nationale Watercommissie) en de gemeente Atizapan de Zaragoza. 
 

Siena Castellon (18 jaar, Ierland)

Siena is een kind met diverse leerproblemen. Op 13-jarige leeftijd creëerde Siena een website, www.qlmentoring.com, om intelligente studenten met leermoeilijkheden en autisme te begeleiden. In november 2018 lanceerde ze haar campagne voor de viering van de Neurodiversiteitsweek, die scholen aanmoedigt om de sterke punten en talenten van kinderen met speciale behoeften te erkennen, in plaats van zich te richten op hun zwakke punten en moeilijkheden. In mei 2019 namen meer dan 340 scholen en meer dan 314.000 studenten in het Verenigd Koninkrijk, de VS en Australië deel aan de allereerste viering van de Neurodiversiteitsweek. Ze heeft ook een overlevingshandleiding geschreven voor autistische tienermeisjes, het eerste boek dóór een autistisch tienermeisje vóór autistische tienermeisjes.
 

Sadat Rahman (17 jaar, Bangladesh)

Sadat is een jonge changemaker en sociale vernieuwer uit Bangladesh die veranderingen teweegbrengt. De dood van een 15-jarig meisje dat in zijn land zelfmoord pleegde als gevolg van cyberpesten, leidde tot het oprichten van een sociale organisatie met de naam Narail Vrijwilligers. Ze creëerden de mobiele app ‘Cyber Teens’ waar tieners kunnen leren hoe ze op het internet hun veiligheid kunnen waarborgen. Ongeveer 1800 tieners hebben de app al gebruikt, meer dan 60 klachten zijn opgelost en 8 cybercriminelen zijn vanwege de app voor het gerecht gedaagd. Sadat heeft ook meer dan 45.000 tieners bereikt met Internet veiligheidsseminars op scholen en universiteiten. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids