Normal_vluchteling__asielzoeker__asielzoekerscentrum__azc__vluchtelingkind__syrie

Het ministerie van Veiligheid en Justitie geeft toe dat de opvang van asielzoekers in Nederland beter kan. Vooral voor kinderen schieten de voorzieningen tekort. Het ministerie reageert daarmee op uitspraken van kinderombudsman Marc Dullaert. De kinderombudsman stelde gisteren, naar aanleiding van eigen onderzoek, dat de noodopvang voor asielkinderen onder de maat is. Kinderen moeten veel te lang in deze noodcentra verblijven. Ook duurt het vaak weken voordat de kinderen onderwijs krijgen. Dit meldt de NOS.

“Dat de omstandigheden in een aantal noodvoorzieningen niet zijn zoals we die gewoonlijk bieden, mag duidelijk zijn”, zegt een woordvoerder van het ministerie. “We hebben gedaan wat we kon den omdat de nood heel hoog was. We wilden voorkomen dat we mensen geen bed meer konden bieden”. Door de grote toestroom van vluchtelingen wordt er sinds 2015 afgeweken van het reguliere opvangbeleid en de termijnen voor het behandelen van asielverzoeken. Hierdoor komt het geregeld voor dat mensen lang moeten verblijven in noodopvanglocaties.

Deze noodopvanglocaties zijn echter niet geschikt voor langdurige opvang, stelt de kinderombudsman. Voor de kinderen is er weinig ruimte om te spelen, sporten of te ontspannen. Ook duurt het veel te lang voordat de kinderen naar school kunnen, terwijl onderwijs juist de structuur biedt die zij nodig hebben, aldus Dullaert. De ombudsman maakt zich zorgen over de toekomst van deze kinderen: “Als we deze kinderen nu niet de zorg, het onderwijs en de thuisbasis geven die zij nodig hebben, dan raken zij op een achterstand die ze wellicht nooit meer inhalen. We riskeren een verloren generatie”.

Het ministerie van Veiligheid meldt dat het COA voortdurend werkt aan het verbeteren van de opvang. Het ministerie zelf doet op dit moment onderzoek naar de omstandigheden in de opvanglocaties.

© Nationale Onderwijsgids