Normal_marc_dullaert_kinderombudsman

Kinderombudsman Marc Dullaert heeft in een reactie op de berichtgeving van RTL Nieuws laten weten dat hij het pijnlijk vindt om te zien dat schoolkinderen in armoede leven. Hij geeft aan dat dit het beeld bevestigt dat uit eigen onderzoek al naar voren is gekomen. Volgens Dullaert zijn de honderden scholieren nog maar het topje van de ijsberg. Dit meldt RTL Nieuws.

“Eén op de negen kinderen leeft onder de armoedegrens. Het gaat in Nederland om 380.000 kinderen, een enorm aantal. Als je je een schoolklas voorstelt met dertig kinderen, zijn er drie die in armoede leven. Dan heb je het over kinderen die zonder ontbijt naar school komen en ouders die geen geld hebben voor kleren of een nieuw paar schoenen. Het gaat dus om hele basale vormen van armoede”, zegt de Kinderombudsman.

Dullaert benadrukt dat het niet meer alleen om bijstandsmoeders gaat, maar ook om gezinnen van zzp'ers die niet meer overeind kunnen blijven. Armoede kan verstrekkende gevolgen hebben. Kinderen zouden zich ervoor schamen en durven daarom geen vriendjes mee naar huis te nemen, waardoor isolatie dreigt. “Wat heel schrijnend is: kinderen denken niet verder dan het eind van de week. Ze vragen zich af of er wel eten is en ze zijn bang voor ruzies. Ze hebben geen perspectief, geen dromen. En dat vertroebelt de kansen voor de toekomst”, benadrukt Dullaert.

Inmiddels heeft één op de acht gemeentes een programma dat specifiek gericht is op kinderarmoede. Het gaat dan om zogeheten kindpakketten, waarbij per geval bekeken wordt wat een kind nodig heeft. Hier zitten niet alleen goederen in, maar ook diensten als zwemles. Dullaert is van mening dat alle gemeenten deze pakketten aan moeten bieden. Staatssecretaris Klijnsma staat achter dit idee en stimuleert gemeenten om dergelijke pakketten aan te bieden. 

© Nationale Onderwijsgids