Normal_naamloos

March For Our Lives, de protestbeweging van Amerikaanse scholieren voor veilige scholen en uitroeiing van wapengeweld, is de winnaar van de Internationale Kindervredesprijs 2018. De Internationale Kindervredesprijs is een initiatief van internationale kinderrechtenorganisatie KidsRights, beide opgericht door voormalig kinderombudsman Marc Dullaert. Dit meldt Kidsrights.

Volgens Marc Dullaert was March For Lives dit jaar de terechte winnaar binnen een toch al indrukwekkende groep genomineerden, al was het maar vanwege de enorme omvang van de beweging. Dullaert: “March For Our Lives heeft een lokaal protest getransformeerd tot een wereldwijde, door jongeren geleide en vreedzame protestbeweging. De initiatiefnemers hebben de vaardigheden en kennis die jongeren bezitten ingezet voor positieve veranderingen, om miljoenen leeftijdsgenoten te mobiliseren, sturend te zijn in het publieke debat over de onderwerpen die zij belangrijk vinden en de aandacht van volwassenen met macht te krijgen. Hun werk zal vorm geven aan de manier waarop toekomstige campagnes voor kinderrechten worden gevoerd.”

Tijdens de ceremonie riep Marc Dullaert de internationale gemeenschap op om de internationale golf van geweld op scholen een halt toe te roepen. “Scholen moeten veilige toevluchtsoorden voor kinderen blijven. KidsRights roept de internationale gemeenschap op om dit probleem te stoppen en te voorkomen dat scholen slagvelden worden.”

De Internationale Kindervredesprijs wordt ieder jaar uitgereikt aan een kind dat zich op dappere wijze inzet voor kinderrechten. De boodschap van de jonge winnaar heeft jaar in, jaar uit enorme impact en laat aan miljoenen mensen wereldwijd zien dat verandering mogelijk is. Dit jaar wordt de Internationale Kindervredesprijs voor de veertiende keer uitgereikt. De winnaar ontvangt het ‘Nkosi’-beeldje, een studiebeurs en een wereldwijd platform om zijn of haar idealen en doelen op het gebied van kinderrechten te bevorderen. Tenslotte investeert KidsRights ieder jaar 100.000 euro in een projectfonds in het kinderrechtenthema van de winnaar.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids