Normal_marc_dullaert_kinderombudsman

Nederland is nog verder gezakt op de internationale ranglijst voor kinderrechten. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde KidsRights Index 2017. Op deze jaarlijkse vastgestelde ranglijst van internationale kinderrechtenorganisatie KidsRights staat Nederland op de vijftiende plaats. De Index meet hoe kinderrechten wereldwijd worden nageleefd en wat landen doen om de rechten van kinderen te verbeteren. Dit meldt KidsRights.

Portugal is in 2017 het land dat zich het meest inzet voor kinderrechten. Nederland moet minder welvarende landen als Thailand, Tunesië en Slovenië boven zich dulden. Vorig jaar  verloor Nederland al haar plek in de top-tien, toen het van de tweede plaats naar de dertiende zakte. Reden hiervoor was onder andere dat veel kinderen mogelijk ongelijke toegang tot jeugdzorg hebben vanwege de decentralisatie. Daarnaast leefde een groot aantal kinderen in armoede en werden ook kinderen in gezinnen met minimum inkomens geraakt door bezuinigingen. 
 
Voormalig kinderombudsman Marc Dullaert van KidsRights ziet daarom een belangrijke taak voor het nieuwe kabinet. “Tegen de formerende partijen wil ik zeggen: blijf vooral investeren in kinderen en gezinnen die in armoede leven. Zo wordt voorkomen dat armoede van generatie op generatie overgaat.” Ook wil Dullaert dat kinderen kunnen meepraten en meebeslissen over dingen die hen aangaan. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids