Normal_rss_entry-17604

(ANP) - De Liberiaanse activiste Leymah Gbowee, die in 2011 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg, reikt maandag in de Haagse Ridderzaal de Internationale Kindervredesprijs 2015 uit. Dat is de jaarlijkse onderscheiding voor een kind dat zich inzet voor de rechten van kinderen. De prijs is in het leven geroepen door de organisatie KidsRights.

Er zijn dit jaar drie genomineerden: De Liberiaanse Abraham Keita (17), die zich sterk maakt voor kinderen die het slachtoffer zijn van geweld, de Afghaanse Aziza Rahim Zada (14), die zich inzet voor de rechten van kinderen in vluchtelingkampen in haar land en Jeanesha Bou (17) uit Puerto Rico voor haar strijd tegen mensensmokkel van kinderen.

Vorig jaar ging de prijs naar de toen 18-jarige Amerikaanse Neha Gupta die zich met haar stichting inzet voor tienduizenden weeskinderen in India en de Verenigde Staten. In 2013 viel die eer te beurt aan het Pakistaanse meisje Malala Yousafzai. Zij werd door de Taliban in Pakistan in haar hoofd geschoten, omdat ze zich inzette voor onderwijs voor meisjes. Vorig jaar kreeg ze de Nobelprijs voor de Vrede en in 2013 de Europese Sacharovprijs.

Het is de elfde keer dat de Kindervredesprijs wordt uitgereikt.