Logo_970x404-international_childrens_peace_prize

Aartsbisschop Desmond Tutu heeft namens de stichting KidsRights de winnaars bekendgemaakt van de Internationale Kindervredesprijs (ICPP) 2019. De Expert Commissie van KidsRights heeft uit een totaal van 137 kandidaten uit 56 landen Divina Maloum uit Kameroen en Greta Thunberg uit Zweden als winnaars gekozen. De Internationale Kindervredesprijs is een initiatief van internationale kinderrechtenorganisatie KidsRights, beide opgericht door voormalig kinderombudsman Marc Dullaert. Elk jaar bereikt de boodschap van de jonge winnaar miljoenen mensen over de hele wereld. Dit meldt KidsRights.

De Internationale Kindervredesprijs wordt uitgereikt op 20 november, op de internationale Dag voor de Rechten van het Kind in Den Haag. Tijdens de speciale prijsuitreiking wordt de vijftiende verjaardag van de Internationale Kindervredesprijs gevierd. 
 

Persoonlijke felicitaties van aartsbisschop Tutu

Aartsbisschop Tutu, die al meer dan tien jaar de beschermheer is van de Internationale Kindervredesprijs en KidsRights, sprak in een persoonlijke boodschap tot de winnaars: “Ik heb ontzag voor jullie. Jullie krachtige boodschap wordt versterkt door jullie jeugdige energie en onwrikbare overtuiging dat kinderen hun eigen toekomst kunnen en moeten verbeteren. Jullie zijn echte change-makers die op sterke wijze hebben aangetoond dat kinderen de wereld in beweging kunnen brengen.”
Introductie van de winnaars
 
“De impact van zowel Greta als Divina op de toekomst van veel kinderen is onmiskenbaar, zij zijn de rechtmatige winnaars van de Internationale Kindervredesprijs 2019", zei Marc Dullaert, voorzitter van de Expert Commissie.  
 

Divina Maloum (14 jaar oud, Kameroen, thema: Vrede)

Sinds 2014 lijdt Kameroen onder terroristische aanslagen. Toen Divina het noorden van het land bezocht, was ze geschokt toen ze zag dat kinderen de grootste slachtoffers waren van deze terroristische aanslagen. Ze besefte dat veel kinderen hun eigen rechten niet kennen. Daarom heeft ze Children for Peace (C4P) opgericht om hen te waarschuwen voor deelname aan gewapende groepen en om de deelname van kinderen aan vredesopbouw en duurzame ontwikkeling te versterken.
 

Greta Thunberg (16 jaar oud, Zweden, thema: milieu)

Greta is een klimaatactivist en een rolmodel voor internationaal klimaatactivisme door scholieren. In 2018 hield ze een zitactie voor het Zweedse parlement met een zelfgemaakte spandoek met de tekst ‘skolstrejk för klimatet’ (schoolstaking voor het klimaat).
 

Internationale Kindervredesprijs 2018

Vorig jaar werd March For Our Lives, de protestbeweging van Amerikaanse scholieren voor veilige scholen en uitroeiing van wapengeweld, uitgeroepen tot winnaar van de Internationale Kindervredesprijs 2018.
 
Door: Nationale Onderwijsgids