Ouders bezorgd over School voor Persoonlijk Onderwijs in Amsterdam

Acht ouders hebben een klacht ingediend bij de Onderwijsinspectie over de School voor Persoonlijk Onderwijs (SvPO) in Amsterdam. Ze zijn onder andere bezorgd over het personeelsbeleid en het functioneren van de medezeggenschapsraad. Dit meldt Trouw.

In dagblad Trouw spreekt een ouder van een ‘angstcultuur’ bij de Amsterdamse SvPO: bij wangedrag zouden leerlingen niet mee mogen doen met activiteiten zoals een taalreis. Andere ouders maken zich zorgen over het personeelsbeleid: door te weinig personeel zou er geen zorgcoördinator zijn. De schoolleider is tevens de vertrouwenspersoon, die bovendien de helft van de tijd op de andere locatie in Utrecht is. “Ook lijken de leraren sturing te missen, omdat de kaders niet duidelijk zijn”, aldus een ouder.
 

Inactieve medezeggenschapsraad

Daarnaast is de medezeggenschap niet goed geregeld, vinden ouders. Er bestaat wel een medezeggenschapsraad, maar die heeft nog niet vergaderd. 
 

SvPO Utrecht

De Amsterdamse school wordt door dezelfde schoolleider geleid als de Utrechtse SvPO. Deze school kwam eind vorig jaar in het nieuws, omdat ze via de rechter wilden voorkomen dat een zeer kritisch rapport van de Onderwijsinspectie openbaar werd gemaakt, waarin de Utrechtse School voor Persoonlijk Onderwijs als 'zeer zwak' wordt bestempeld. Volgens de onderwijsinspectie zijn de lessen onvoldoende, moet de ondersteuning aan leerlingen beter en moeten de aanwezige kinderen zich veilig kunnen voelen. Ook moeten het bestuur en de schoolleiding beter op de hoogte zijn van de problemen en het kwaliteit van het onderwijs. Daarnaast moet het bestuur meer in gesprek gaan met ouders en docenten.
 
Door: Nationale Onderwijsgids