Normal_vo__klas__scholieren__leerlingen__toets__huiswerk

Hoe betrek je jongeren bij de politiek? Voor middelbare scholieren in Noord-Holland is er ‘Het Provinciespel’, waarbij ze voor een paar uur op de stoel van een politicus gaan zitten. Nieuw dit jaar is het jongerenprogramma De Provinciestrijd. Dit meldt de provincie Noord-Holland.

Het provinciespel 

Het provinciespel duurt 2 uur. Leerlingen vormen politieke partijen onder begeleiding van een moderator. Daarna buigen zij zich over de ruimtelijke inrichting van de provincie. Bij het spel is een Statenlid aanwezig dat vragen beantwoord en in gesprek gaat met de klas. Het spel vindt plaats in Paviljoen Welgelegen in Haarlem. Leerlingen van de middelbare school het Comenius College speelden het spel. Ze schreven een artikel over het spel en hun bezoek aan de provincie Noord-Holland. Via de website van ProDemos kunnen docenten en scholen een klas aanmelden voor het Provinciespel.
 

De Provinciestrijd

Scholen kunnen een klas aanmelden voor De Provinciestrijd Noord-Holland. Leerlingen van 12-18 jaar gaan dan aan de slag met de toekomst van Noord-Holland. Op school bedenken zij met klasgenoten oplossingen voor provinciale vraagstukken, zoals: hoe zorgen we dat het verkeer niet dichtslibt, hoe houden we natuurgebieden betaalbaar of waar kunnen nieuwe huizen komen? Op 20 november presenteren zij hun idee aan Statenleden. De klas met het mooiste idee wint en werkt dat verder uit. Dat presenteren zij op 3 december weer bij de provincie. Via de website van de Nationale Jeugdraad kan een school een klas aanmelden voor dit jongerenprogramma.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids