Minister Ollongren eregast op scholierendebat van het Haags Montessori Lyceum

Hoe kan onze democratie nog beter? Op donderdag 15 maart kwam minister Ollongren van Binnenlandse Zaken naar het Haags Montessori Lyceum om een scholierendebat bij te wonen. De school heeft een bevlogen debatclub en de beste dertig debatleerlingen van de vmbo-, havo- en vwo-klassen deden aan het speciale verkiezingsdebat mee. Initiatiefnemer van het debat is het Nederlands Debat Instituut. Minister Kajsa Ollongren: “Je wilt mondige en kritische burgers hebben in Nederland, dat leer je met debatteren.” Dit meldt het Nederlands Debatinstituut.

Aanleiding voor het debat waren de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. Op de debatochtend dachten de scholieren na over drie mogelijke maatregelen voor een betere democratie. Is het beter om iedereen voortaan te verplichten minimaal één jaar politiek actief te zijn? Moet de burgemeester van Den Haag voortaan rechtstreeks gekozen worden? Moet er een kiesdiploma worden ingevoerd dat je moet behalen voordat je gaat stemmen?

De scholieren hadden zich op deze vragen voorbereid en worden verdeeld over twee teams: de voorstanders en de tegenstanders. Elk team probeerde minister Ollongren te overtuigen van hun standpunt. Vmbo-leerling Edmee Clercx: “Wat ik heb geleerd door debatteren, is dat ik argumenten kan onderbouwen. Daardoor kan ik mezelf beter verwoorden.”

Initiatiefnemer van het debat is het Nederlands Debat Instituut. Voorzitter Roderik van Grieken: “De scholieren debatteren met opgelegd standpunt. Dat betekent dus dat hun eigen mening buiten spel staat. Zo leggen we extra nadruk op wát er wordt gezegd in plaats van wie het zegt. Ook verplaatsen scholieren zich op deze manier beter in het standpunt van een ander.”

De actie is in lijn met meerdere activiteiten die in het land worden georganiseerd om toekomstige stemmers te betrekken bij de democratie. Zo organiseert de Kiesraad een essaywedstrijd voor bovenbouwscholieren met het thema ‘De verkiezing van de toekomst’. De vraag luidt: Hoe denk jij dat we het kiesstelsel in Nederland kunnen verbeteren? Verder organiseert ProDemos de bekende landelijke scholierenverkiezingen waarin minderjarige leerlingen uit heel het land alvast proef mogen stemmen. Ook het Haags Montessori Lyceum doet aan de scholierenverkiezingen mee.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids