Normal_stemlokaal__verkiezingen__stemmen

Op het Helicon College in Den Bosch, het ROC Mondriaan in Den Haag en de Hogeschool van Amsterdam vinden vandaag verkiezingsfestivals voor studenten plaats. De festivals worden georganiseerd door ProDemos om de studenten voor te lichten over de verkiezingen en het aan te sporen te gaan stemmen. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken bezoekt het verkiezingsfestival op het ROC Mondriaan om met jongeren te praten die vandaag voor het eerst mogen stemmen. Dit melden Rijksoverheid en ProDemos.

In de weken voorafgaand aan 21 maart hebben de leerlingen en studenten gastlessen gevolgd over politiek en verkiezingen. Ook mochten zij hun stem uitbrengen in de scholierenverkiezingen. Gistermiddag werd bekend dat de VVD de grote winnaar is van de schaduwverkiezing die volgens ProDemos vaak een verrassend goede voorspeller blijkt voor de uitkomst van de echte verkiezingen.

Met het verkiezingsfestival wil ProDemos op een laagdrempelige manier informeren over de verkiezingen. Ze richten zich daarbij in het bijzonder op jongeren die voor het eerst mogen stemmen. Uit onderzoek blijkt dat jongeren die de eerste keer dat ze mogen ook daadwerkelijk gebruik maken van hun stemrecht, dat vaak de rest van hun leven blijven doen.

Op het verkiezingsfestival kunnen leerlingen hun mening geven over stellingen uit de Stemwijzer in het debat 'Over de lijn' door links of rechts van een lijn te gaan staan of met de StickerStemwijzer door een rode of groene sticker te plakken bij stellingen. ook is er een quiz met kennisvragen over het Nederlandse kiesstelsel.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids