Normal_techniek-460003

Middelbare scholieren – zeker die op het vmbo – maken al op jonge leeftijd belangrijke keuzes. Hoe help je ze te bepalen welk profiel bij ze past? Met een bedrijfsbezoek kunnen leerlingen zien en ervaren of techniek iets voor ze is. Op onderzoek in de wereld van trailers en trucks met de leerlingen van scholengemeenschap Thamen uit Uithoorn. Manon van Scheppingen, docent science en LOB-coördinator van Thamen: “Deze ervaring is heel waardevol bij het kiezen.”

Beter kiezen door gastlessen en bedrijfsbezoeken

 

Je ziet ze elke dag op de weg. De grote dubbeldekstrailers van winkelketen Action rijden door heel Europa en worden ‘gewoon’ in Aalsmeer gemaakt, op een paar kilometer van de school. Hoe werkt zo’n mega-oplegger? Hoe verloopt het bouwtraject van eerste ontwerp tot oplevering? De vmbo-leerlingen van Thamen krijgen op bezoek bij Burgers Carrosserie een unieke kijk bij een van de grootste carrosseriebouwers van Nederland.
 

Concreet beeld

 

“Onze leerlingen moeten al vroeg kiezen”, zegt Van Scheppingen. “Daarom gaan we in de eerste en tweede alle profielen langs. Bedrijfsbezoeken vinden we daarin heel belangrijk, daar maken we echt werk van. Een bezoek geeft leerlingen een concreet beeld van alle beroepen die ze live voorbij zien komen. Wat doe je? Wat moet je ervoor kunnen? Hoe is de sfeer? Die ervaring is heel waardevol bij het kiezen.”
 

Gastles

 

Van Scheppingen en haar collega’s geven de kennismaking met de bedrijfspraktijk een kop en een staart: twee weken voor het bedrijfsbezoek is Burgers Carrosserie al op school geweest voor een gastles. De leerlingen evalueren beide activiteiten – voor maximaal effect. Van Scheppingen: “Zo bereiken we dat leerlingen een goed beeld van techniek krijgen, en ook van zichzelf. Wat vind ik nou écht interessant en leuk? Waarin wil ik straks verder?”
 

Keuzeproces

 
“Met gastlessen en bedrijfsbezoeken geef je leerlingen de kans dat te ontdekken. Ze ervaren niet alleen wat ze leuk vinden, maar ook wat ze níet leuk vinden. Iets kunnen afstrepen of juist bijschrijven, het is allebei nuttig. Daarom laten we de leerlingen zo veel mogelijk bedrijven van binnen zien. Het is ook een mooi opstapje naar een eventuele stage in de bovenbouw. De leerlingen leggen nu al contacten, waardoor de drempel straks lager is.”
 
‘Wat leerlingen zien en ervaren tijdens een bedrijfsbezoek kun je in de klas nooit benaderen.’
 

Ontdekken én doen

 
Bij Burgers krijgen de leerlingen niet alleen een rondleiding: zelf doen en ontdekken staat voorop. Ze testen de hydraulische laadklep van een trailer. Helpen de monteurs bij eenvoudige montagewerkzaamheden. En krijgen bij elke afdeling een kijkje achter de schermen – van inkoop en engineering tot de werkplaats. Verwonderde blikken, vingers gaan de lucht in. “Ik had geen idee dat er zoveel werk in zo’n trailer zat”, zegt een leerling.
 

Volop mogelijkheden

 
“Zulk enthousiasme komen we vaker tegen als we op bedrijfsbezoek gaan,” zegt begeleidend docent Van Scheppingen. “Eigenlijk is het zonde om LOB alleen maar in de klas te doen, terwijl er zoveel leuke mogelijkheden zijn in de wereld buiten school. De leerlingen vinden het leuk om het echte werk te zien, het spreekt ze meer aan. Dat zie je meteen als ze hier rondlopen. Ik word er zelf ook enthousiast van: het is als docent goed om de bedrijfspraktijk te zien.”
 

Helpen

 
Het is niet de eerste keer en zeker ook niet de laatste keer dat Burgers Carrosserie een groep leerlingen ontvangt. “Deze jongens en meiden zijn voor ons de toekomst,” zegt HR-manager Niels van de Ven. “Dus zetten we de deuren graag open om te laten zien hoe mooi de techniekwereld is. Ik snap dat de leerlingen al op jonge leeftijd keuzes maken voor later. Daar willen we ze bij helpen door ze ons werk te laten zien, proeven en voelen. Zo kunnen ze een betere afweging maken. En natuurlijk: als ze voor techniek kiezen is dat mooi.” 
 
‘Eigenlijk is het zonde om LOB alleen maar in de klas te doen, terwijl er zoveel leuke mogelijkheden zijn in de wereld buiten school.’
 

Eigen ogen

 
De theorie komt tot leven. Contextrijk onderwijs om te laten zien dat bètavakken later belangrijk zijn. Je doet het allemaal met een bezoek aan een technisch bedrijf. Van Scheppingen: “Met eigen ogen zien hoe het eraan toegaat, dat is misschien nog wel het belangrijkste. Wat leerlingen zien en meemaken tijdens een bedrijfsbezoek kun je in de klas nooit benaderen.”
 
 

Een gastles of bedrijfsbezoek? Zo geregeld!

 
Gastlessen en bedrijfsbezoeken zijn uitstekende activiteiten om leerlingen de werkpraktijk te laten zien en ervaren. Met ‘Gastlessen, zó geregeld’ brengt TechniekTalent.nu vraag en aanbod van gastlessen en bedrijfsbezoeken bij elkaar. Via de database kunnen scholen eenvoudig in contact komen met technische bedrijven in de regio die leerlingen uit het voortgezet onderwijs graag laten kennismaken met de wereld van techniek. Kijk voor meer info en aanmelding op www.gastlessenzogeregeld.nu.
 
(Dit artikel wordt aangeboden door TechniekTalent.nu)