Normal_diederik_techniektalent

De jurysamenstelling van de TechniekTrofee 2018 is bekend. Een van Nederlands meest bekende wetenschapsjournalisten Diederik Jekel neemt de rol op zich van juryvoorzitter. Naast hem nemen in de jury zitting: Hanno van Keulen, lector Leiderschap in Onderwijs aan Windesheim Flevoland, Stella Meijboom, directeur basisschool De Catamaran in Amsterdam en winnaar van de TechniekTrofee 2017 en twee bestuursleden van het ir. W. Maas Geesteranus Fonds. Basisscholen in heel Nederland kunnen meedoen aan de techniekwedstrijd. Dit meldt TechniekTalent.nu.

Twee prijzen

Er zijn twee prijzen te winnen. Een Inspiratieprijs van 2.500,- euro. Deze gaat naar de basisschool met het meest inspirerende idee voor wetenschap- en techniekonderwijs. En nog eens 2.500,- euro voor de basisschool die wetenschap- en techniekonderwijs op een stimulerend manier in het lesprogramma heeft verweven.
 
Op 26 april komt de jury bijeen om de drie nominaties per categorie te kiezen. Daaruit selecteert de jury de winnaars van de TechniekTrofee en van de Inspiratieprijs, die op 27 juni 2018 tijdens het TechniekTrofeest bekend worden gemaakt.
 
Diederik Jekel: “Ik vind het heel belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd op een leuke en enthousiaste manier met techniek in aanraking komen. En dat kan vaak al met simpele middelen. Waar het vooral om gaat is dat je de natuurlijke nieuwsgierigheid van kinderen prikkelt en ze zelf laat onderzoeken en ontwerpen. Ideeën die dat als uitgangspunt nemen, hebben bij mij een streepje voor. ” 
 
Basisscholen in heel Nederland kunnen zich tot en met 13 april inschrijven via www.techniektalent.nu/techniektrofee
 

Eigen belevingswereld

 
“Kinderen van de basisschool vragen om onderwijs waarin denken én doen samengaan en waarbij de eigen belevingswereld het uitgangspunt is,” zegt Stella Meijboom, jurylid van de TechniekTrofee en directeur van basisschool De Catamaran in Amsterdam. “Als jurylid heeft dat mijn speciale aandacht. Wij wonnen de TechniekTrofee 2017 door een leerlijn te koppelen aan duurzaamheid. We laten kinderen bijvoorbeeld kennismaken met gas, water, elektra en afvalverwerking – ook door op bedrijfsbezoek te gaan bij nutsbedrijven. Zo ontdekken de kinderen vanuit hun eigen onderzoekende houding ook hoe ze een bijdrage kunnen leveren aan een duurzamere maatschappij.  Hopelijk inspireert ons voorbeeld ook weer andere scholen om nieuwe mooie ideeën te bedenken en met W&T aan de slag te gaan.” 
 

Inspirerende voorbeelden

 
De TechniekTrofee is een initiatief van TechniekTalent.nu en het Ir. W. Maas Geesteranus Fonds. Wetenschap & Techniek op de basisschool helpt leerlingen om al op jonge leeftijd hun talenten te ontdekken. Steeds meer basisscholen gaan er daarom mee aan de slag. In 2018 wordt de TechniekTrofee voor de vijfde maal georganiseerd. 
 
Ter gelegenheid hiervan zocht TechniekTalent.nu de winnaars van voorgaande jaren weer eens op. Hoe is het ze in de afgelopen jaren vergaan en wat heeft de TechniekTrofee hen gebracht? Bekijk hier inspirerende video van basisschool St. Trudo, winnaar van 2016:
 

Of bekijk de videos basisscholen De Zwerm en Neptunus, winnaars uit 2015 en 2014, via Vimeo

Meer informatie op www.techniektalent.nu

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids