Normal_boor_boormachine_techniek_bouw_praktijk

Minister Slob van Basis- en Voortgezet onderwijs komt maandag 14 mei op uitnodiging van gedeputeerde Eddy van Hijum naar Overijssel. Het werkbezoek staat in het teken van technisch vakmanschap. Het gezelschap gaat naar de Technicampus in Deventer en scholengemeenschap CSG Reggesteyn in Rijssen. Dit meldt de provincie Overijssel.

Steeds meer bedrijven hebben moeite om geschikte vakmensen te vinden. Het aantal vacatures in onder meer metaal, installatietechniek en ict neemt toe. Tegelijkertijd daalt de instroom in het vmbo en mbo. Tijdens het werkbezoek laat gedeputeerde Eddy van Hijum zien hoe onderwijs, overheid en ondernemers in Overijssel samen werken aan het vergroten van de instroom in het technisch vakonderwijs.

Technicampus Deventer

Het werkbezoek start bij de Technicampus Stedendriehoek en Salland in Deventer. Technicampus is opgericht voor en door het bedrijfsleven in samenwerking met het mbo. Hier worden vaklieden opgeleid voor een technisch beroep. Leerlingen volgen lessen op de Technicampus en werken drie of vier dagen per week bij een technisch leerbedrijf.

Minister Slob maakt bij de Technicampus kennis met LOB; Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding. Leerlingen in het tweede jaar van het vmbo worden met LOB wegwijs gemaakt in de verschillende vervolgopleidingen en richtingen. Het BOP (Beroepen Oriëntatie Programma) doet daar nog een schepje boven op. Met virtual reality-brillen kunnen leerlingen ervaren hoe het is om een opleiding in de techniek te volgen op de Technicampus. Leerlingen worden aan de hand van deze ervaring geholpen bij het maken van een goede keuze voor een vervolgopleiding.

Reggesteyn Rijssen

Na het bezoek aan de Technicampus vertrekt het gezelschap naar scholengemeenschap CSG Reggesteyn in Rijssen. Tijdens het bezoek aan Reggesteyn wordt de bijzondere samenwerking met het bedrijfsleven, de overheid en de bedrijfsscholen voor het voetlicht gebracht. Zo zijn er in Rijssen vijf opleidingsvormen vanuit het ROC waar leerlingen na het vmbo vervolgonderwijs kunnen volgen. Dit is uniek omdat het bedrijfsleven hier een stevige partner in is.

Zes leerlingen van het Technasium in Nijverdal en Rijssen presenteren een app die ze hebben ontwikkeld. Ict-ondernemer William Sprakel vertelt hoe hij samen met de leerlingen werkt aan het in de markt zetten van de app, zodat de leerlingen het ondernemerschap ervaren. Gerard Rutterkamp, directeur van Reggesteyn Rijssen, praat het gezelschap bij over de samenwerking met het roc en het bedrijfsleven. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids