Normal_wetenschap_onderzoek_chemie_scheikunde_vloeistof_glas

Van de 19 finalisten die deelnamen aan de Nationale Scheikundeolympiade (NSO) 2018 bleek de achttienjarige Sietse Dijt uit Eelde, 6 vwo-leerling van het Maartenscollege in Haren (Gr), de sterkste kandidaat. Hij werd uitgeroepen tot winnaar van de 39e editie van deze olympiade. Dit meldt SLO.

Dit jaar is de NSO gehouden van 7 tot en met 14 juni in het Cosun Innovation Center in Dinteloord. De toppers in scheikunde van diverse middelbare scholen kregen zo de kans om de sfeer te proeven en kennis te maken met het werken in een professionele omgeving in de Agri Food industrie bij Royal Cosun. De Nationale Scheikundeolympiade is een jaarlijkse wedstrijd voor alle havo- en vwo-scholieren met scheikunde in hun profiel. Aan de voorrondes doen zo’n 5000 leerlingen mee. De twintig besten gaan door naar de Nederlandse finale.
 
De top 4 van de Nederlandse competitie gaat naar de internationale chemieolympiade, dit jaar in Praag en Bratislava. De Nederlandse afvaardiging bestaat uit: 1e Sietse Dijt (Maartenscollege, Haren (Gr), 2e Mees Hendriks (Stedelijk Gymnasium Leiden), 3e Daan Hoogers (Stedelijk Gymnasium Breda) en 4e Marieke Visscher (Trinitas Gymnasium, Almere). Zij gaan zich van 19 juli tot en met 29 juli meten met de winnaars van de nationale voorrondes uit circa 75 landen.
 
De prijzen werden uitgereikt door Jan-Pieter Blaauwhoed, manager productontwikkeling Cosun R&D, die de Nederlandse ploeg heel veel succes wenste voor de internationale krachtmeting met scheikundetoppers uit alle windstreken en Emiel de Kleijn, voorzitter van het Nationaal Scheikundeolympiade-comité. Onno de Vreede van de VNCI reikte de VNCI Kanjerprijs uit aan de top vier van de NSO en de VNCI-practicumprijs aan Renske Wierda van het Bernardinuscollege in Heerlen. De NSO-scholenprijs ging naar Jan-Jaap ter Horst van MHV Pantarijn in Wageningen. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids