Brons voor Laurens Smulders uit Breda op Internationale Chemieolympiade

Laurens Smulders van het Stedelijk Gymnasium Breda heeft een bronzen medaille behaald tijdens de coronavariant van de Internationale Chemieolympiade (IChO). Behalve Laurens deden ook Casper Tops van het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum, Valentijn Tromp van het Corderius College in Amersfoort en Pascal Otjens van het Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven mee. Helaas vielen zij buiten de prijzen. Dit meldt SLO.

De winnaar was Alex Zihan Li uit de Verenigde Staten van Amerika, Mugyeom Jeon uit Zuid Korea werd tweede. Het thema van de olympiade was: 'Chemistry for a Better Tomorrow'.
 
“Het is ontzettend jammer dat de olympiade in Istanbul niet door is gegaan en dat de leerlingen daardoor geen internationale contacten hebben kunnen leggen met leeftijdgenoten,” aldus begeleider Kees Beers.
Vijf uur zwoegden de deelnemers op de toetsvragen. Vragen over zware metalen, spectrometrie, thermodynamica, stereochemie en nog veel meer zorgden ervoor dat de minuten snel wegtikten. Veel te snel voor alle vragen, maar ze bleven alle vier positief, zoals deelnemer Casper Tops na afloop: "Van tevoren had ik geen hoge verwachtingen, maar ik vond het al supertof dat de IChO soort van doorging. Het was een extreem lastige toets, maar hij bleef leuk om te maken. Ook grappig was dat je gefilmd werd! Voor de rest was het supergezellig met de begeleiders en teamgenoten en kregen we ook nog een lekker etentje met z'n allen. Topdag dus!"
 

Anders dan anders

Begeleider Emiel de Kleijn: “Door corona moesten de leerlingen een voorbereidende trainingsdag op de Rijksuniversiteit Groningen, een eindweek op de Universiteit Maastricht en een stoomcursus op de RUG, de UvA en de VU missen. Waren die wel doorgegaan en was tijdens de olympiade ook een practicumtoets afgenomen, dan waren de resultaten van leerlingen veel beter geweest.”
 
De olympiade werd van 23 tot en met 30 juli gehouden en georganiseerd door de Technische Universiteit in Istanbul (ITU). Dit jaar deden 235 middelbare scholieren uit 60 landen mee, helaas moesten 22 landen vanwege de pandemie verstek laten gaan.
 

Verrassende slotceremonie en prijsuitreiking

De slotceremonie met prijsuitreiking was live te volgen via YouTube. Behalve de nodige sprekers, werden vooral de leerlingen centraal gesteld. De Nederlandse leerlingen werden begeleid door Kees Beers, Dick Hennink, Marijn Jonker (RUG) en Emiel de Kleijn (SLO). In 2021 wordt de 53e IChO gehouden in Osaka (Japan).
 
Door: Nationale Onderwijsgids