Goud en zilver voor Nederlandse scholierenteams tijdens eindronde EOES

Tijdens de eerste European Olympiad of Experimental Science (EOES) vielen beide Nederlandse teams in de prijzen. Ze wonnen een goud en zilver. De EOES werd georganiseerd door de Universiteit van Szeged (Hongarije) en gehouden van 9 tot en met 14 mei. Dit meldt SLO.

Nederland was vertegenwoordigd met twee gemengde scholenteams. Het team van Tristan van der Beek (OBS Winkler Prins, Veendam), Revi Gerner (RSG Tromp Meesters, Steenwijk) en Kieran Houtgraaf (Utrechts Stedelijk Gymnasium) behaalde olympisch goud. 
 
Het andere Nederlandse team bestaande uit Sophie Bekkering (Praedinius Gymnasium, Groningen), Bart Bloemsaat (Stedelijk Gymnasium, Nijmegen) en Kees den Tex (Gemeentelijk Gymnasium Hilversum) won een zilveren medaille. Een uitstekend resultaat, zeker gezien het sterke internationale krachtenveld, het hoge niveau van de opdrachten en het feit dat deze zes leerlingen nog in de vijfde klas van het vwo zitten.
 
Vanwege de coronabeperkingen konden niet álle EU-landen deelnemen, maar desondanks deden er 19 EU-landen met 38 teams van drie leerlingen mee. De slotceremonie was middels een livestream te volgen. De prijzen werden uitgereikt door de President van de EOES Katja Stopar uit Slovenië.
 
Vanwege de geldende reisbeperkingen kon de olympiade niet in Hongarije gehouden worden. De teams namen aan de wedstrijd deel op locaties in hun eigen landen. In Nederland was dat de Radboud Universiteit. Ze onderzochten bijen en acaciahoning, rivierverontreiniging en het effect van droogte op planten.
 

Van EUSO naar EOES

De EOES (European Olympiad of Experimental Science) is de nieuwe naam van de EUSO (European Union Science Olympiad). Dit heeft als doel te benadrukken dat dit de enige olympiade is waarbij uitsluitend praktisch werk gedaan wordt. In mei 2022 wordt de volgende editie van de European Olympiad of Experimental Science gehouden in Tsjechië. De organisatie is dan in handen van de Universiteit van Hradec Králové, waar de wedstrijd ook zal plaatsvinden.
 
Door: Nationale Onderwijsgids