Logo_laks_landelijk_aktie_komitee_scholieren

Deze week is bekend geworden dat een 18-jarige scholier uit Breda het College voor Toetsen en Examens (CvTE) voor de rechter heeft gedaagd vanwege een te laag toegekende compensatie voor een fout in het examen Frans vwo. Daardoor is de leerling nipt gezakt. Het LAKS wacht de uitspraak van de rechter gespannen af. Dit meldt LAKS.

LAKS-voorzitter Anouk Gielen: "Als de rechter oordeelt dat het CvTE inderdaad een te lage compensatie heeft toegekend zal het LAKS scholieren in dezelfde situatie aansporen hun examenuitslag ook aan te kaarten."

Het LAKS heeft met veel interesse de berichtgeving gevolgd over de rechtszaak die een 18-jarige scholier uit Breda heeft aangespannen tegen het CvTE. Eerder is al in het nieuws gekomen dat de examens Frans havo en vwo fouten bevatten. Deze fouten zijn door het CvTE recht getrokken, onder andere door een compensatie toe te kennen op opgave 15 uit het examen Frans vwo. Het is aan de rechter om te beoordelen of deze compensatie niet toereikend genoeg is. Als dat zo blijkt te zijn, is dat kwalijk en geeft het aan hoe belangrijk het is dat je als leerling je rechten kent. Niet alleen scholieren maken fouten op het examen!
 
Het LAKS wacht de uitspraak van de rechter af. Als de rechter zich uitspreekt in het voordeel van de leerling zal het LAKS scholieren in dezelfde situatie informeren en voorlichten over het aankaarten van hun examenuitslag. Daarnaast hoopt het LAKS dat toekomstige examenkandidaten niet genoodzaakt zullen zijn een rechtszaak aan te spannen. Hier ligt een missie voor zowel het LAKS als het CvTE.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids