Normal_concentratiekamp_prikkeldraad_gevangenis

Van het verhaal van Jules Schelvis, de Nederlandse concentratiekampoverlevende, is een speciaal lespakket gemaakt voor de bovenbouw van het basisonderwijs en de eerste klas van het middelbaar onderwijs. Schelvis overleefde zeven verschillende kampen in nazi-Duitsland en was zelf betrokken bij het maken van het lespakket. Dat meldt de Telegraaf.

In 2013 waren een reeks concerten ontstaan op basis van Schelvis' boek 'Er reed een trein naar Sobibór'. In deze concerten vertelde hij zijn verhaal ondersteund met historische beelden. Deze concerten vormden de basis voor het lespakket. Met het lespakket gaat de wens van Schelvis in vervulling dat het verhaal over de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog van generatie op generatie wordt verteld.

Het lespakket bestaat uit een USB-stick waarop de ingekorte versie van het concert, vier begeleidende lessen en muziekfragmenten staan. Volgens Jan Vermaning van de stichting Nationale Herdenking Joure zitter er momenten in waarbij de makers hebben getwijfeld of ze het wel konden laten zien. “Het is wel confronterend, we zijn bepaalde beelden niet uit de weg gegaan, maar we denken niet dat de leerlingen er trauma’s aan zullen overhouden”, aldus Vermaning. Het lespakket wordt donderdag in het Verzetsmuseum overhandigd aan de kleinkinderen van Schelvis.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids