Veertienjarige Gijs kookt diners om mee te kunnen met School at Sea

De veertienjarige Gijs Meeuwse uit Bennekom wil met een zeilboot de oceaan over varen. Dat betekent wel maandenland havermout als ontbijt, maar ook veel van de wereld kunnen zien. Dat heeft Gijs er graag voor over, want ‘Bennekom is wel een beetje saai.’ Dat meldt de Gelderlander.

De middelbare scholier verheugt zich het meest op de Albert Heijn op Curaçao. Een beetje vreemd misschien, maar als hij daar aankomt zit hij al maandenlang op zee. “Dan zou het mooi zijn als ze frikandellenbroodjes verkopen, want daar heb ik dan vast wel zin in”, lacht Gijs.

Lessen in de kajuit van een driemaster 

Meeuwse zit na de zomer in het vierde jaar van het gymnasium op het Pantarijn in Wageningen. De schoolbanken verruilt hij alleen wel voor lessen in de kajuit van een driemaster. Meeuwse gaat mee met School at Sea, dus dat betekent dat hij op zee gewoon zijn toetsen moet maken.

Zes maanden varen 

Hij gaat met een groep van dertig medescholieren en drie kapiteins zes maanden de zee op. Hij is alvast begonnen met Spaanse les via de app Duolingo. “Ik ga ervaringen opdoen waar ik de rest van mijn leven iets aan heb.”

Meeuwse pakt in de tussen tijd alles aan om zijn reis over de Atlantische Oceaan te kunnen betalen. Hij verkoopt honing uit zijn eigen bijenkasten, bereidt diners voor en serveert deze ook uit. Het zeilavontuur kost dan ook een flink bedrag, namelijk 27.300 euro. De teller staat nu op ongeveer 4500 euro. Meeuwse zijn coach bij School at Sea stimuleert de scholieren dan ook om, als je iets heel graag wil bereiken, er keihard voor te gaan.

Hobby-imker en kok 

De middelbare scholier verkoopt dus als hobby-imker voor 30 euro per potje zijn zelfgemaakte honing. Daarnaast kookt hij voor grote groepen mensen uit Bennekom en daarbuiten. “De mensen betalen vooraf voor alle ingrediënten en ik zorg ervoor dat alles op de dag zelf geregeld is tijdens een driegangenmenu.”

Zijn medeleerlingen op de Pantarijn vinden het erg leuk dat Meeuwse op zeilreis gaat. Al zeggen ze ook erg vaak dat het heel duur is, stelt Meeuwse. “Maar ach, deze zeilreis en alles eromheen, ik geniet er gewoon van.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk