Lespakket over vapen in trek bij scholen

Docenten hebben in een paar weken tijd al bijna 3000 keer een lespakket over vapen gedownload. Ook zijn er ruim 350 gastlessen van artsen over vapen aangevraagd. Dat meldt de NOS. 

Het lespakket Vapen #jouwkeuze is door artsen ontwikkeld. Zij maken zich zorgen over de populariteit van de elektronische sigaretten bij jongeren. De artsen willen de scholieren wijzen op de gevaren van vapen en gaan daarom langs scholen om jongeren te waarschuwen.

Stiekem roken op het toilet 

De elektrische sigaret is erg populair onder jongeren. Een op de vijf jongeren tussen de 12 en 25 jaar heeft het afgelopen jaar gevapet. Er wordt stiekem gerookt op het toilet of in de klas zelf. En e-sigaretten mogelijk helemaal niet aan minderjarigen verkocht worden.

Wegwerp-vape 

Veel jongeren zien vapen als iets onschuldigs. De wegwerp-vape is helemaal populair, want deze heeft leuke kleurtjes en smaakt naar drop, suikerspin of mojito. “Wat de jongeren vaak niet weten, is dat er in een vape net zoveel nicotine zit als een tot twee pakjes sigaretten. Jongeren raken dus heel snel verslaafd”, aldus longpatholoog Danielle Cohen.

Nicotinezout 

Dat heeft vooral te maken met het nicotinezout dat in de vapes zit. Dat is een vorm van nicotine die geen scherpe smaak in de keel geeft. Ook komt het goedje extra snel in de hersenen terecht. Tieners raken daardoor ongemerkt snel verslaafd aan nicotine. En dat kan ook weer zorgen voor angst- en concentratiestoornissen.

Vanaf 1 januari 2024 mogen vapes met een smaakje niet meer verkocht worden. E-sigaretten zouden voor jongeren dan ook veel minder aantrekkelijk moeten worden.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk