Schoolzwemmen is belangrijk, maar zal ten koste gaan van andere lessen

Het schoolzwemmen moet volgens een meerderheid van de Tweede Kamer weer terugkeren. Voor basisscholen en zwemscholen blijkt dit echter vrij lastig te zijn. Schoolzwemmen wordt in de gemeente Borger-Odoorn wel gestimuleerd, maar anders dan hoe het vroeger was. Dat meldt RTV Drenthe.

Een zwemdiploma voor basisscholieren is volgens de gemeente niet het belangrijkste, maar ‘nat bewegingsonderwijs’ wel. Leerlingen krijgen dan in plaats van gymles een keer zwemles. Op die manier blijven de zwemvaardigheden onder controle.

Natte gymles 

Leerlingen van de hogere klassen krijgen deze natte gymles vaak aangeboden. Henk Smit, manager van de zwembaden in Borger-Odoorn, ziet het wel zitten om deze zogenoemde gymles ook aan de lagere klassen aan te bieden. Smit ziet het herinvoeren van schoolzwemmen wel zitten, maar weet ook dat dit niet gemakkelijk is.

Organisatorisch aspect 

Schoolzwemmen is een uitkomst volgens Smit, maar scholen moeten goed kijken naar het organisatorische aspect hiervan. Een school naast het zwembad is makkelijk, maar moet een school met de bus komen dan ben je drie uur per week kwijt. Andere lessen kunnen dan niet meer gegeven worden.

Onderwijstijd 

Jacqueline Drok, directeur-bestuurder van OPO Borger-Odoorn, vindt schoolzwemmen erg belangrijk. Alleen kost het veel onderwijstijd. Zeker als de school geen zwembad naast de deur heeft.

Of schoolzwemmen ook echt terugkeert is nog maar de vraag. Scholen en zwembaden vinden het wel noodzakelijk, maar weten ook dat er veel bij komt kijken. Volgens Smit heeft het niet alleen te maken met de scholen en hun tijdsindeling. Ook aan zwembadpersoneel is tegenwoordig een tekort.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk