Israëlisch-Palestijns conflict moet niet overslaan naar het klaslokaal

Leerlingen van Lucelle Comvalius Deneer zijn over het algemeen pro-Israël, de leerlingen van Jaser Husseini zijn over het algemeen juist pro-Palestijns. Hoe gaan deze twee docenten het gesprek voeren over het conflict tussen Israël en Hamas in hun klaslokaal? En hoe zorgen ze ervoor dat de situatie in het Midden-Oosten geen verdeeldheid zaait? Dat meldt OP1. 

“Ik heb de geschiedenis erbij gepakt en het verhaal van een meisje verteld die de holocaust heeft overleefd. Aan het einde van de les vroeg ik aan de leerlingen of ze nog steeds boos waren. De studenten zeiden dat ze nog steeds boos waren, maar er komt wel begrip”, aldus Jaser.

Tweede Wereldoorlog 

Het was een bewuste keuze omdat verhaal te vertellen, want er zitten in de klas veel islamitische jongens. De kennis van de Tweede Wereldoorlog is zeer beperkt. “Vijftig procent van mijn studenten weet niet eens wie Hitler is.” En dat terwijl de studenten de middelbare school allang afgerond hebben.

Informatie vanuit social media 

Lucelle Comvalius Deneer heeft jongere kinderen in de klas. “Ik ga het gesprek met ze aan of ze het nieuws gevolgd hebben.” Lucelle is vooral bezig met hoe haar leerlingen aan informatie komen. “Veel kennis komt nu vanuit social media. Hoe ga je nu met die bronnen om? De vraag is waarom de bron met deze informatie komt.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk