Normal_wiskunde_rekenmachine_rekenen_les

Vanaf vandaag is rekenopgaven-etalage.nl van het College voor Toetsen en Examens (CvTE) geopend. Met de publicatie van deze website kan iedereen het overgrote deel van de opgaven van de rekentoetsen (voortgezet onderwijs) en rekenexamens (mbo) inzien. De etalage bevat ruim 2000 opgaven uit afgelopen studiejaar 2015-2016. Dat meldt CvTE.

Na verzoeken uit het onderwijsveld kondigden de minister en staatssecretaris van Onderwijs in juni 2015 aan dat het merendeel van de opgaven uit de rekentoetsen en rekenexamens openbaar gemaakt wordt. Dat is nu met de opening van rekenopgavenetalage.nl gerealiseerd. Pieter Hendrikse, voorzitter College voor Toetsen en Examens: “Ik ben er trots op dat we deze mijlpaal hebben bereikt. Het gaat leerlingen en docenten helpen bij hun inspanningen ter verbetering van het rekenonderwijs én de resultaten daarvan. En daar is het uiteindelijk allemaal om begonnen”. 

Aan het einde van elk studiejaar wordt komende jaren ongeveer 90 procent van de in dat studiejaar gebruikte opgaven via de rekenopgaven-etalage openbaar gemaakt. De niet-openbare opgaven zijn controle-opgaven om te garanderen dat bij elke afname dezelfde prestatie-eis wordt gehanteerd. De etalage bevat op dit moment ruim 2000 opgaven; van referentieniveaus 2F en 3F, zowel voortgezet onderwijs als mbo. Naast deze rekenopgaven-etalage waarin losse opgaven zijn te bekijken, worden elk jaar ook voorbeeld- en oefentoetsen gepubliceerd.

De etalage is gerealiseerd door het CvTE in samenwerking met Cito en DUO. Op basis van gebruikerservaringen zullen volgend jaar verbeteringen in de rekenopgavenetalage worden aangebracht.

© Nationale Onderwijsgids