Zestien vernieuwende onderzoeken van start via ENW-KLEIN

Het bestuur van het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen heeft zestien aanvragen in de Open Competitie ENW-KLEIN gehonoreerd. De onderwerpen variëren van onderzoek naar het smelten van de ijskappen tot onderzoek naar het verminderen van ijsgroei op spiegels van zwaartekrachtgolf-detectoren. KLEIN-subsidies zijn bedoeld voor vernieuwend, fundamenteel onderzoek van hoge kwaliteit en/of wetenschappelijke urgentie. Dit meldt NWO.

De KLEIN-subsidie biedt onderzoekers de mogelijkheid om creatieve, risicovolle ideeën uit te werken en wetenschappelijke vernieuwingen tot stand te brengen die de basis kunnen vormen voor de onderzoeksthema’s van de toekomst. Er zijn drie categorieën KLEIN-subsidies: KLEIN-1 (1 wetenschappelijke positie), KLEIN-2 (2 wetenschappelijke posities in samenwerking) en KLEIN-0 (investeringen) die in onderlinge competitie beoordeeld worden.

Deze toekenningen vallen binnen het zogenaamde “KLEIN-pakket 09”. In dit pakket zijn in totaal 60 aanvragen behandeld, waarvan 41 KLEIN-1, 18 KLEIN-2 en één KLEIN-0. Het bestuur honoreert acht KLEIN-1 aanvragen, zeven KLEIN-2 aanvragen en één KLEIN-0 aanvraag.

Benieuwd naar de gehonoreerde aanvragen? Lees hier over de zestien onderzoeksprojecten die een subsidie toegekend hebben gekregen.

Door: Nationale Onderwijsgids