Normal_de_studio_van_nemo_-_foto_digidaan__1_

NEMO Science Museum en de ICM Weekendschool zijn de samenwerking aangegaan om kinderen spelenderwijs wetenschap te laten ontdekken. Met behulp van het Lil’ Scientist programma willen ze de wetenschap toegankelijker maken voor kinderen, waardoor ze mogelijk in de toekomst voor deze richting zullen kiezen. Dit meldt UVA.

 

Afgelopen zondag waren 200 kinderen, ouders, docenten, en wetenschappers bij de lancering van het onderwijsprogramma Lil’ Scientist in het NEMO Science Museum in Amsterdam. Samen met presentator Jim Jansen konden leerlingen van de IMC Weekenschool leren over de wetenschap en wetenschappers, kregen zij een diploma, en konden ze experimenteren met proeven.

Kansen

Terwijl kinderen het geweldig vinden om nieuwe dingen te ontdekken, denken ze niet allemaal dat de wetenschap een optie is voor de toekomst. Vooral kinderen die zelden in contact komen met wetenschap en niet bereikt worden door bestaande vormen van wetenschapscommunicatie.

De scholieren van IMC Weekendschool hebben wel deze kans gekregen. Coördinator Jotte Hof van de school noemt hen dapper, net voordat de kinderen het podium opgaan om hun diploma te ondertekenen: “Je hebt lef nodig om nieuwe dingen te proberen.”

Voor én door leerlingen

In het programma worden lessen gecreëerd door wetenschappers en kinderen voor de groepen 7 en 8 op de basisschool, met onderwerpen zoals psychologie, oceanografie en informatica. “Kinderen maken hierdoor op een leuke en laagdrempelige manier kennis met de wetenschap, terwijl ze bijdragen aan écht wetenschappelijk onderzoek”, zegt projectleider Eddie Brummelman. “Die interactie tussen kinderen en wetenschappers is belangrijk. Wetenschapper word je vaak bij toeval. Je hoeft maar één iemand tegen te komen die is wat jij wilt worden.”

Het komende jaar worden de ontwikkelde Lil’ Scientist-lessen gebruikt op de IMC weekendschool en zijn in de toekomst gratis beschikbaar voor scholen door heel Nederland.

Door: Nationale Onderwijsgids / Marian van Reesch

Afbeelding: NEMO / DigiDaan