Normal_samenwerking_fusie_handen_schudden

De Sociaal-Wetenschappelijke Raad (SWR) heeft per 1 januari 2020 dertien nieuwe leden en een nieuw bestuur. De nieuwe voorzitter is Tanja van der Lippe. Zij is daarmee ook de nieuwe vicevoorzitter van Domein Gedrags-, Maatschappij- en Rechtswetenschappen. Bas van Bavel is de nieuwe vicevoorzitter en wordt de nieuwe voorzitter van het SSH-beraad.

Wat is de SWR?

De Sociaal-Wetenschappelijke Raad (SWR) adviseert over en doet voorstellen voor bevordering van de sociale wetenschappen. De raad initieert en stimuleert waar nodig samenwerking tussen individuele onderzoekers en instellingen. Daarnaast treedt hij op als vertegenwoordiger van het sociaalwetenschappelijk onderzoek in Nederland en het buitenland.
 
De Sociaal-Wetenschappelijke Raad adviseert over beoefening van gedrags- en maatschappijwetenschappen. Onder andere behoren daartoe: antropologie, bestuurskunde, communicatiewetenschap, demografie, economie, onderwijskunde, pedagogiek, planologie, politicologie, psychologie, sociologie, sociale geografie en de sociaalwetenschappelijke aspecten van de gezondheids-, rechts- en historische wetenschappen.
 
De raad draagt adviesonderwerpen aan en speelt een rol bij de peer review van KNAW-adviezen. Daarnaast organiseert de SWR plenaire conferenties en het SSH-beraad (Social Sciences and Humanities).
 
Door: Nationale Onderwijsgids