Jaap van Dissel ontvangt Akademiepenning van de KNAW

Jaap van Dissel, RIVM-directeur en hoogleraar interne geneeskunde en infectieziekten aan de Universiteit Leiden, heeft maandag in Amsterdam de Akademiepenning van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) ontvangen.

Volgens de jury kreeg hij de prijs voor de wijze waarop hij tijdens de corona-epidemie de minister van Volksgezondheid en het crisisteam van de overheid heeft geadviseerd over de bestrijding van Covid-19.

Als voorzitter van het landelijke Outbreak Management Team heeft Van Dissel zich "vanaf het begin van de pandemie met tomeloze energie en bewonderingswaardige rust ingezet om politiek en publiek te informeren over de wetenschappelijke kennis over Covid-19", aldus de jury.

Functioneel

Hans Brug, de baas van Van Dissel bij het RIVM, zegt trots te zijn. "Ik vind het geweldig dat zo'n goede wetenschapper zo wetenschappelijk is en blijft. Hij doet dat zo functioneel in een crisisdynamiek ten behoeve van die crisisbeheersing. Schitterend dat hij ook zo herkend en erkend wordt door ons meest prestigieuze wetenschappelijk genootschap", aldus Brug.

De Akademiepenning wordt eens in de twee jaar toegekend aan een persoon die zich heeft ingezet voor de bloei van de wetenschap in Nederland. Eerdere winnaars van de penning waren onder anderen universiteitshoogleraar Alexander Rinnooy Kan, bierbrouwer Alfred Heineken en hersenprofessor Dick Swaab. De wetenschapsprijs werd voor het eerst uitgereikt in 1983.

Door: ANP