Normal_rss_entry-202520

In het zicht van de finish, met de overwinning voor het grijpen, ging de droom van een Delftse studentenploeg in rook op. Letterlijk. Hun zonneauto, de NunaX, vatte vlam tijdens de slotetappe van de World Solar Challenge in Australië. Alleen het nummerbord en een paar zonnecellen bleven over. De rest van de auto veranderde in een smeulend hoopje koolstof. Met de kentekenplaat in de hand liep het team later symbolisch over de finish.

Een half uur eerder was het team vol goede moed begonnen aan de slotrit naar Adelaide, met coureur Tim van Leeuwen achter het stuur. "We lagen eerste, we vlogen met 100 over de weg, we lagen prima op schema om de race te winnen. Na een kilometer of 50 rook ik ineens een brandlucht. Ik vroeg de volgauto achter me of het een heidebrandje buiten was. Ik wachtte op hun antwoord, maar ineens zag ik witte rook de coureursruimte binnenkomen. Toen dacht ik: dit is foute boel."

Van Leeuwen zette de auto meteen langs de kant van de weg. Een teamgenoot in de volgauto rende naar hem toe en hielp hem uit de wagen te klimmen. "Toen ik eruit was en me omdraaide, zag ik rook komen uit de plek waar ik zat. Een paar seconden later sloegen vlammen door een paneel linksvoor. De vlammen kwamen meters boven de auto uit. Toen wisten we dat er geen houden meer aan was. Het is surrealistisch om je auto te zien verschrompelen tot een hoopje koolstof. De teleurstelling is groot."

Wat er precies is misgegaan, zal misschien nooit duidelijk worden. Van Leeuwen: "De mensen in onze volgauto meten constant de temperaturen en de spanning in de accu. Alle waarden waren meer dan oké. Uit de auto die we over hebben, uit het smeulende hoopje koolstof, gaan we de oorzaak niet meer achterhalen."

Een zonneauto uit het Belgische Leuven won de race. Eerder viel een zonnewagen uit Enschede in leidende positie uit. De auto werd door een windvlaag van de weg geblazen en belandde ondersteboven in het rode zand van de Australische woestijn. De coureur bleef ongedeerd. Groningen, dat debuteerde in Australië, haalde wel de finish. Het team werd vierde.

Een wagen uit Eindhoven gaat vooralsnog aan de leiding in het klassement voor gezinsauto's. Die wagens komen waarschijnlijk vrijdag over de finish. In die klasse telt niet alleen finishsnelheid, maar ook het praktisch gebruik, zoals het aantal inzittenden en het accuverbruik. Eindhoven noemt het uitvallen van Delft en Twente verschrikkelijk nieuws. "Wij gaan keihard ons best doen om ook namens jullie alsnog de winst voor Nederland binnen te halen", laat Eindhoven weten.

Door: ANP