Week 33: Basisbeurs, introductieweken van start en het imago van het mbo

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag? 

Maandag: Zonneauto getest door Gronings studententeam voor reis richting Australië 

Het Groningse studententeam van Top Dutch Solar Racing heeft gistermiddag hun zonneauto de ‘Green Thunder’ getest. Dat deden zij op het RDW-testcircuit in Lelystad. Dit was de laatste officiële test voordat de studenten afreizen naar Australië. Daar vindt in oktober de World Solar Challenge plaats.

Dinsdag: De basisbeurs ligt nog voor tien procent van de studenten klaar

Negentig procent van de studenten die aankomend studiejaar recht hebben op een basisbeurs heeft deze al aangevraagd. Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) startte maandag een campagne om de overige tien procent van de studenten ook over de streep te trekken. Dat doet DUO precies aan het begin van de introductieweek voor studenten.

Woensdag: Introductieweken nog niet interessant voor mbo'ers, dit proces kost tijd

Eerstejaars mbo-studenten mogen steeds vaker meedoen tijdens de introductieweken voor nieuwe studenten. Eerder waren deze introductieweken vooral bedoeld voor hogeschool- en universiteitsstudenten. Utrecht, Groningen, Leeuwarden, Maastricht en Leiden bieden dit jaar programma’s aan die speciaal toegankelijk zijn voor mbo’ers. Maar de interesse van de mbo’ers om hieraan deel te nemen is nog niet echt heel groot

Donderdag: Schikking tussen vader van gezakte eindexamenkandidate en de school

De vader van een eindexamenkandidate en de school in Alkmaar waar zijn dochter leerling was, hebben in een ruzie over haar examenresultaat de strijdbijl begraven. Een kort geding draaide woensdag bij de rechtbank in Den Haag uit op een schikking

Vrijdag: Het imago van het mbo wordt langzaam beter: 'Alle beetjes helpen'

Deze week zijn de eerste introductieweken weer van start gegaan. Voor veel studenten een belangrijk begin van hun studententijd: ze leren de stad kennen, de campus, de leukste kroegen en hun medestudenten. In steeds meer steden zijn de laatste paar jaar naast wo- en hbo-studenten ook mbo’ers welkom. Is de emancipatie van het mbo hiermee voltooid?

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk