Het imago van het mbo wordt langzaam beter: 'Alle beetjes helpen'

Deze week zijn de eerste introductieweken weer van start gegaan. Voor veel studenten een belangrijk begin van hun studententijd: ze leren de stad kennen, de campus, de leukste kroegen en hun medestudenten. In steeds meer steden zijn de laatste paar jaar naast wo- en hbo-studenten ook mbo’ers welkom. Is de emancipatie van het mbo hiermee voltooid?

Volgens Adnan Tekin, voorzitter van de MBO Raad, gaan we de goede kant op. Daar hebben de coronacrisis, het tekort aan vakmensen en onderwijsminister Robbert Dijkgraaf een belangrijke rol in gespeeld. Toch zijn we er nog niet, vindt hij. “Mijn hart bloedt als ik jongeren hoor zeggen dat ze tijdens verjaardagfeestjes niet durven vertellen dat ze mbo doen, uit angst voor reacties van hun omgeving.”

Veel reacties

Ook de omgeving van de 17-jarige Celine van Bronswijk reageerde niet onverdeeld enthousiast toen ze vertelde dat ze ging switchen van het vwo naar het mbo. Ze wilde graag iets creatiefs en praktisch doen, en zag zichzelf niet de wetenschappelijke kant opgaan. Toch kreeg ze veel reacties als: ‘Waarom het mbo?’ en ‘Je bent toch slim, je wilt toch geld verdienen?’

Lees het hele interview met Adnan en Celine hier.

Door: Nationale Onderwijsgids / Bente Schreurs