Amsterdam en TU Delft zoeken uit wat de koelste boom is

Gemeente Amsterdam doet mee met een landelijk onderzoek van de TU Delft naar de positieve effecten van een boom op zijn omgeving. Ze onderzoeken hoeveel graden een boom kan verkoelen op een zomerse dag. Dat meldt de gemeente Amsterdam.

Maandag 21 augustus was het warmer dan 25 graden. Dat betekent dat de eerste metingen zijn gestart. De gemeente onderzoekt hoeveel de linde, de plataan en berk koelen, en wat het verschil van koelen is bij een andere soort standplaats: in bestrating of omringd door groen.

iTree 

De onderzoeksresultaten gebruiken we om het Amerikaanse rekenmodel iTree, waarmee we verschillende positieve effecten van bomen kunnen uitrekenen, goed af te stemmen op de Amsterdamse situatie. Het rekenmodel kan naast verkoeling ook berekenen hoeveel regenwater of CO2 een boom opneemt. De resultaten van dit onderzoek helpt de gemeente in de stad passende boomsoorten kiezen. In warme straten kiezen ze voor bomen die voor de meeste verkoeling zorgen om de stad leefbaar te houden.

Verschillende plaatsen in de bomen 

De gemeente plaatst de meetapparatuur op verschillende plaatsen in de bomen en meten vanaf de grond. De meetapparatuur staan op 6 locaties in de stad:
Holtmeulen hoek Nederhoven (stadsdeel Zuid)
Develstein (stadsdeel Zuidoost)
De Savornin Lohmanstraat (stadsdeel Nieuw-West)
Nicolaas Ruychaverstraat (stadsdeel Nieuw-West)
Christoffel Plantijngracht (stadsdeel Nieuw-West)
De-Grote-Geusplein (stadsdeel Nieuw-West)

Door: Nationale Onderwijsgids