Onderzoeker die TU Delft verlaat vanwege 'machocultuur' is niet de eerste

Een toponderzoeker van de TU Delft heeft vanwege de machocultuur binnen de universiteit ontslag genomen. Planeetwetenschapper Daphne Stam bevestigt dat na berichtgeving in de Volkskrant. FNV Onderwijs en het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren geven aan dat er heel veel van dit soort gevallen zijn. Dat meldt de NOS. 

Volgens Stam is er al jaren sprake van paternalisme binnen de universiteit, en zeker binnen de faculteit waar zij werkte, Lucht- en Ruimtevaarttechniek. De druppel die de emmer deed overlopen was dan ook de benoeming van een hoogleraar voor een onderzoekersgroep naar ruimte-instrumenten. En dat was nou net het expertisegebied van Stam zelf. Er werd haar gezegd dat ze niet hoefde te solliciteren omdat ze onvoldoende ervaring had, en ze kwam ook niet in de sollicitatiecommissie.

Meer aan de hand dan een individueel arbeidsconflict 

Stam wijst erop dat er meer vrouwen bij de Delftse universiteit zijn vertrokken vanwege de werkcultuur. En dat er meer aan de hand is dan een individueel arbeidsconflict, blijkt ook uit de resultaten van een medewerkersonderzoek. Een advocatenkantoor deed in 2021 daarom nog een onderzoek en daar kon dezelfde conclusie uit worden getrokken.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat er sprake was van intimiderend gedrag door leidinggevenden, roddelen en langdurige conflicten. Vijf medewerkers gaven aan dat het voor vrouwen erg lastig was om tegen het old boys network in te gaan.

Onveilige werkomgeving 

Uit een onderzoek, dat gedaan werd in 2019, bleek dat vier op de tien universiteitsmedewerkers klagen over een onveilige werkomgeving. Wetenschappers in hoge posities die het geld binnen halen zijn onaantastbaar. “We horen dat dit met enige regelmaat gebeurt, en dat ook echt vrouwen het slachtoffer zijn van negeren”, aldus FNV-bestuurder Jan Boersma. “Dit verhaal is heel herkenbaar, en niet alleen voor de TU Delft.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk