Normal_varken__2_

Koning Willem-Alexander is op donderdag 16 mei aanwezig bij de viering van het 100-jarig bestaan van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in Deventer. Tijdens het bezoek is er aandacht voor het moderne veterinaire laboratorium en het doorgeven van kennis op internationaal niveau over diergezondheid, veterinaire diagnostiek en laboratoriumonderzoek. Dit meldt Rijksvoorlichtingsdienst.

In 1919 bundelden Friese veehouders hun krachten om dierziekten in ons land georganiseerd te bestrijden. Nu, honderd jaar later ligt het accent van GD op het verbeteren van de diergezondheid. De organisatie zet diergezondheidsprogramma’s op en voert in Nederland in opdracht van de overheid en de landbouwsectoren de diergezondheidsmonitoring voor rundvee, varkens, pluimvee en kleine herkauwers uit. 
 

Onderzoeksafdeling

Daarnaast beschikt GD over een onderzoeksafdeling met één van de grootste hightech veterinaire laboratoria ter wereld. Hier voeren onderzoekers jaarlijks bijna vijf miljoen laboratoriumbepalingen uit. Monsters van melk, bloed, mest, speeksel en water worden onderzocht op de aanwezigheid van ziekteverwekkers en gestorven dieren worden onderzocht om de doodsoorzaak vast te stellen.
 

Internationale cursussen

Internationaal werkt de organisatie aan toegepast onderzoek, onderwijs en consultancy. Het opleidings- en trainingsinstituut GD Academy organiseert internationale trainingen over diergezondheid voor veehouders en dierenartsen en voor de farmaceutische- en de veevoederindustrie. De cursussen omvatten zowel de theorie als de praktijk van veterinaire diagnostiek en laboratoriumonderzoek.
 
Door: Nationale Onderwijsgids