Logo_k

Ecoloog Hal Caswell, hoogleraar mathematische demografie en ecologie aan de Universiteit van Amsterdam, wint de Distinguished Lorentz Fellowship 2019/2020 voor onderzoek waarin hij wiskundige modellen om mensen- en dierenpopulaties te begrijpen wil verbeteren. Dit meldt NIAS-KNAW.

Met het fellowship, ingesteld door het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS-KNAW) en het Lorentz Center Leiden, wil Caswell betere modellen ontwikkelen voor het bestuderen van populatiedynamiek. “Om te begrijpen en voorspellen hoe bijvoorbeeld een mensenpopulatie in Nederland zich ontwikkelt, wil je niet alleen weten wat de gemiddelde levensverwachting is, maar ook hoe gezond mensen zijn, aan welke ziekten ze lijden en of ze gezond oud worden. Nieuwe populatiemodellen zullen hieraan bijdragen.”
 
Het onderzoek van Professor Caswell is toepasbaar op mensenpopulaties, maar ook op dieren, planten en cellen. Zo zal het gebruikt kunnen worden voor het analyseren van de invloed van ziekten op bedreigde diersoorten, of de invloed van klimaatverandering op ziekten waar vee aan sterft. Daarmee levert zijn werk een belangrijke bijdrage aan uiteenlopende disciplines zoals demografie, ecologie en medische wetenschap. 
 
Caswell ontving tweemaal de prestigieuze ERC Advanced Grant en is de enige in Nederland die deze beurs heeft ontvangen voor een sociaalwetenschappelijk én een natuurwetenschappelijk onderzoeksproject. 
 

Distinguished Lorentz Fellowship

Het Distinguished Lorentz Fellowship stimuleert onderzoek dat de kloof tussen alfa-, gamma- en bètawetenschappen overbrugt, en is ingesteld door het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS-KNAW) en het Lorentz Center Leiden. De prijs bestaat uit een fellowship aan het NIAS, een internationale workshop op het Lorentz Center, en €10.000. Op 24 september zal de prijs worden uitgereikt door Louise Gunning, voorzitter van de NIAS-Lorentz Adviesraad. Eerder ontvingen onder andere musicoloog Henkjan Honing en archeoloog Corinne Hofman de prijs.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids