Normal_universiteit_utrecht

Staatssecretaris Dekker van Onderwijs opent aanstaande maandag het academisch jaar van de Universiteit Utrecht. Hij doet dat met een toespraak over de waarde van wetenschap. Volgens Dekker kunnen wetenschappers een zeer belangrijke rol spelen in het maatschappelijk debat, dat steeds verder verruwt onder druk van binnen en buitenaf. Dit melden Rijksoverheid en Universiteit Utrecht.

De opening van nieuwe studiejaar wordt in Utrecht jaarlijks gevierd in de Domkerk. Naast Dekker spreekt ook professor Robbert Dijkgraaf en is er muziek van Remy van Kesteren. Ook worden de jaarlijkse Studentenprijzen uitgereikt aan studenten die uitmuntend presteren in en buiten hun studie.

De rector magnificus mag twee prijzen uitreiken: de prijs voor de Beste Masterscriptie en de prijs voor Bestuurlijke en Maatschappelijke Verdiensten. Voor de eerste prijs zijn genomineerd: Rick Vreeman met zijn scriptie over de medische en economische gevolgen van de dalende consumptie van toegevoegde suikers, Jochem Wijten voor zijn onderzoek naar nano-materialen en opslag van zonne-energie en Roel Wouters die onderzoek deed naar de ethische dilemma’s door dna-onderzoek bij de behandeling van kanker. Voor de categorie Bijzondere Verdiensten is de groep Dare to be Grey genonimeerd voor hun campagne tegen extremisme, Antoine Steenkamer met zijn project Spelendergrijs waarbij talentvolle studenten gekoppeld worden aan verzorgings- en verpleeghuizen en Milad Tannazi voor zijn project Avicenna Excellence Program voor het stimuleren van interdisciplinare samenwerking onder studenten. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids