Gebouw Universiteit Utrecht blijft gesloten na ontruiming pro-Palestina actievoerders

Het gebouw van de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht dat maandagavond 19 mei door de politie werd ontruimd, blijft dinsdag 20 mei de hele dag dicht. 49 pro-Palestina-activisten die maandagavond werden opgepakt, zijn allemaal weer vrij. Dat meldt het AD.

Colleges aan de Drift 13 zijn dinsdag 20 mei allemaal geannuleerd. Een woordvoerder van de Universiteit Utrecht laat weten dat het gebouw wordt opgeruimd en schoongemaakt en zo nodig worden er dingen gerepareerd. “De schade wordt vandaag bekeken en geïnventariseerd.”  Met de pro-Palestina demonstranten wil de universiteit nog altijd het gesprek aangaan.

Buiten verder demonstreren 

Bezetters moesten maandagavond rond 19.45 uur van de politie het pand verlaten. Demonstranten mochten buiten het pand, aan de overkant van het water, verder met demonstreren. De actievoerders die in het pand bleven zitten werden rond 21.00 uur door de politie uit het pand gehaald.

Schade pand Universiteit Utrecht 

In de loop van de dag wordt duidelijk hoeveel schade er is aangericht in het pand van de Universiteit Utrecht. Een exacte datum voor een gesprek met de actievoerders is nog niet gepland.

Tentjes op binnenterrein universiteitsbibliotheek 

Sinds woensdag 7 mei bivakkeerde een groep betogers in tentjes op het binnenterrein van de universiteitsbibliotheek. Een groep actievoerders verliet vrijwillig dat terrein om vervolgens de faculteit Geesteswetenschappen te bezetten.

De universiteit heeft twee keer geprobeerd om de actievoerders uit het gebouw te krijgen, maar daar werd niet naar geluisterd. Een gesprek met voorzitter Anton Pijpers van het College van Bestuur van de universiteit veranderde daar niets aan.

Reguliere werkzaamheden 

Medewerkers van de universiteit kregen maandagmiddag te horen dat ze het gebouw moesten verlaten vanwege de veiligheid. Vanaf 13.15 stopte alle reguliere werkzaamheden aan de universiteit. Een woordvoerder van de Universiteit Utrecht liet toen weten dat ze het gesprek met de demonstranten graag aangingen.

Eis betogers 

Een volledige academische en culturele boycot van alle universiteiten en instituties in Israël is een eis van de betogers. De Universiteit Utrecht kwam op vrijdag 16 mei met een nieuw beleid op de proppen. De universiteit maakte bekend dat ze geen nieuwe samenwerkingen met organisaties in Israël meer aangaat. Volgens de demonstranten is het nieuwe beleid van de universiteit nog steeds het oude beleid. “Er is geen sprake van een volledige breuk, want alle bestaande samenwerkingen blijven bestaan.”

Een woordvoerder van de Universiteit Utrecht gaat hier tegenin. “We hebben ons uitwisselingscontract met de University of Haifa stopgezet en we willen ook uit een lopende samenwerking stappen.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk