Normal_d254c301024ea6190027f1a4017c3b0b00f7caaf010701c36c025b0180

Promovendus van de Universiteit Twente (UT) Bram Schermers heeft de Amsterdam Science & Innovation Award 2016 binnengesleept. Schermers is uit 65 inzendingen van de Amsterdamse kennisinstellingen en onderzoeksinstituten verkozen tot winnaar. De promovendus is als technisch geneeskundige verbonden aan het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis. Dat meldt Universiteit Twente.

Om borstkanker dat zich nog in een vroeg stadium bevindt, voor de chirurg goed 'zichtbaar' te maken, wordt door de radioloog een staafje in de tumor gebracht dat tijdens de operatie gelokaliseerd kan worden door middel van een klinische metaaldetector. Deze nieuwe technologie, genaamd MaMaLoc is ontwikkeld door Schermers als onderdeel van zijn promotie aan het Antoni van Leeuwenhoek en de Universiteit Twente. De technologie is ontwikkeld in nauwe samenwerking met de borstradiologen en de borstchirurgen die uiteindelijk gebruik zullen maken van de technologie.

In het Antoni van Leeuwenhoek wordt deze techniek al op kleine schaal getest in samenwerking met de borstchirurgen en radiologen waarbij gekeken wordt hoe de techniek kan worden ingezet in de praktijk en mogelijk ook kan worden toegepast in andere ziekenhuizen in Nederland.

Schermers ontving de prijs van 10.000 euro uit handen van juryvoorzitter Alexander Rinnooy Kan. Hij overtuigde de jury door de passie waarmee hij zijn idee presenteerde, de geavanceerde technologie en dat het echt een verschil kan maken op het leven van mensen. De Amsterdam Science & Innovation Award wordt georganiseerd door de Innovation Exchange Amsterdam, het valorisatiecentrum van de UvA, VU, VUmc, HvA en het AMC.

© Nationale Onderwijsgids