Kritiek van ouders op projectweek seksuele vorming in het basisonderwijs

Duizenden kinderen in het basisonderwijs en speciaal onderwijs krijgen deze week les over relaties, seksualiteit en grenzen. Het is namelijk weer de Week van de Lentekriebels, een jaarlijkse nationale projectweek over seksuele vorming voor kinderen. De week is opgezet door kenniscentrum Rutgers en de GGD ’en, maar veel ouders zijn te spreken over deze week. Dat meldt Hart van Nederland. 

Het thema van dit jaar is ‘Wat vind ik fijn?’ Volgens Rutgers is het belangrijk dat kinderen die boodschap al meekrijgen lang voordat ze beginnen met seks. “Leerlingen die van jongs af aan op een positieve manier over relaties en seksualiteit leren, hebben een positiever zelf- en lichaamsbeeld.” Het centrum stelt ook dat jongeren dan minder worden geconfronteerd met seksuele problemen als ongewenste zwangerschap, soa’s en grensoverschrijdend gedrag.

'Masturberen is net zoals neuspeuteren' 

Toch zijn er ouders die het niet eens zijn met het onderwerp van de Week van de Lentekriebels. Een moeder met twee dochters van vier en acht jaar wil haar kinderen tijdens de week thuis houden. “Ze noemen masturberen in het lespakket hetzelfde als neuspeuteren of boeren, want dat doe je ook niet in het openbaar.” 

Clitoris 

Rutgers heeft speciaal voor deze week een driedimensionaal model van de clitoris laten maken. Deze kan gebruikt worden in de lessen van groep 6, 7 en 8. Volgens Rutgers is het belangrijk dat leerlingen weten dat de clitoris bestaat, waar ze ligt, hoe ze eruit ziet en wat de functie van de clitoris is, zodat ze later (plezierige) seksuele ervaringen kunnen hebben.

Seksuele voorlichting in het basisonderwijs 

De meeste Nederlands zijn trouwens niet tegen seksuele voorlichting op scholen. 83 procent van het Hart van Nederland-panel, onder ruim 3.400 deelnemers, vindt het goed dat er ruimte voor is. Wel zit er een verschil in welke leeftijd of in welke groep je begint met seksuele voorlichting. 21 procent vindt dat dit vanaf groep 7 moet gebeuren, 19 procent vindt dat kinderen vanaf groep 8 seksuele voorlichting moeten krijgen en 17 procent is van mening dat kinderen vanaf groep 6 moeten horen over de bijtjes en de bloemetjes. 8 procent vindt zelfs dat je er niet vroeg genoeg bij kan zijn en vindt dat je vanaf groep 1 al voorlichting moet geven. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk